• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Σήμερα το crash test για την τουρκική λίρα

    • Bloomberg


    Η τουρκική λίρα πρόκειται να υποστεί σήμερα το τεστ της πραγματικότητας με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που πιθανότατα θα εμφανίσουν ετήσιο ρυθμό άνω του 17%, μεταδίδει το Bloomberg.

    Η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόμενες πως η χώρα είναι θύμα οικονομικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαμβάνοντας μέτρα για την ρευστότητα.

    Αν όμως η κεντρική τράπεζα εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής.

    Από μόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί. Η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Capital Economics: Η Τουρκική λίρα θα συντριβεί σε 72 ώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα «ηχηρή» χρεωκοπία στην Τουρκία – Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε μεγάλη εταιρεία υπόδησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα «χέρια» τριών τουρκικών τραπεζών το 55% της Turk Telekom-Μέτρα για την στήριξη της λίρας



    ΣΧΟΛΙΑ