• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο TAP δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

    • Bloomberg
    Αυξημένη ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία


    Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, ένας αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη δείχνει ακριβώς πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνουν τέτοια deal, γράφει το Bloomberg για τον αγωγό TAP με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τη βιομηχανική παραγωγή.

    Η παραγωγή βασικών μετάλλων αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της ήπιας ανάκαμψης που παρουσίασε η ελληνική μεταποιητική βιομηχανία το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου. Πίσω από την αύξηση αυτή βρίσκεται η ζήτηση για σωλήνες για τον αγωγό TAP, ένα έργο 878 χιλιομέτρων που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016.

    Ο αγωγός δείχνει τη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχουν μεμονωμένα έργα στα μακροοικονομικά στατιστικά στοιχεία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, υπογραμμίζει το Bloomberg. Όμως, για να αυξήσει τις συνολικές επενδύσεις, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση μόλις 2,6% στο πρώτο 9μηνο του 2017, η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει περισσότερα τέτοια έργα.

    Το 2018 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία, που πλέον πρέπει να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου να μειωθεί η ανεργία, η οποία είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ενθαρρυντικά στοιχεία υπάρχουν. Ένα από αυτά είναι ο δείκτης για τη μεταποίηση, ο οποίος περιλαμβάνει κοντά στο 10% της οικονομίας και ο οποίος ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 2008 και μετά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Algebris Investments: Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο πλησιάζει το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του 2005

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 βήματα για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ