• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί η έκδοση του 5ετούς προβληματίζει την αγορά

    • Bloomberg
    κέρματα του ευρώ


    Οι διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) απορρόφησαν πάνω από τα 2/3 της νέας έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, στην οποία προχώρησε η Ελλάδα την Τρίτη, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 37% που είχε καταγραφεί στην επιστροφή της χώρας στην πρωτογενή αγορά πριν από περίπου ένα χρόνο. Αντιστοίχως, το μερίδιο που απορροφήθηκε από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) υποχώρησε στο 11%, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

    “Πολλοί από τους «μεγάλους παίκτες» συμμετείχαν στην πώληση”, δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Merian Global Investors Ltd., ο οποίος αγόρασε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τον πενταετή τίτλο στη δημοπρασία ως μακροπρόθεσμη επένδυση. “Υπάρχουν πολλά χρήματα εκεί έξω για να κάνουμε τη δουλειά μας”, πρόσθεσε.

    Η ανάκαμψη της όρεξης για το ελληνικό χρέος μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων – από τους σημαντικούς αγοραστές κρατικών ομολόγων ανεπτυγμένων αγορών – μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αντισταθμίσει το κόστος δανεισμού, καθώς δεν εξαρτάται τόσο πολύ πλέον από τα hedge funds που απαιτούν υψηλά premium για υψηλό ρίσκο. Η χώρα είχε λίγες εναλλακτικές λύσεις μέχρι τώρα, αφού η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στην κατηγορία «junk» σχεδόν πριν από μια δεκαετία την απέκοψε από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διαπραγματεύονται μόνο από επενδυτές υψηλού βαθμού.

    Η χώρα, η αξιολόγηση της οποίας βρίσκεται έξι επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα του οίκου Moody’s Investors Service, δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος. Το επιτόκιο του ομολόγου έφθασε το 3,6%, ήτοι σε επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το 1,978% που έδωσε η Πορτογαλία, η οποία έχει τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, για να εκδώσει, πριν από λίγες ημέρες, 10ετείς τίτλους.

    “Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αποκλειστεί από τους δείκτες αναφοράς και να μην έχει μια “φυσική” βάση αγοραστών”, δήλωσε ο Kaspar Hense, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη BlueBay Asset Management. Ο ίδιος δεν περιμένει η Ελλάδα να γίνει τακτικός εκδότης νέων ομολόγων τα επόμενα δύο χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ