ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 16ο συνέδριο της Νέα Δημοκρατία ολοκληρώνεται σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα πολιτικής ετοιμότητας και κομματικής συσπείρωσης ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, την οποία εξακολουθεί να τοποθετεί χρονικά στο 2027.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του 16ου συνεδρίου της Νέα Δημοκρατία, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2027, τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ακόμη σημαντικό έργο να ολοκληρώσει και ότι απαιτείται σαφής διάκριση ανάμεσα στις κυβερνητικές και κομματικές υποχρεώσεις.
Δείτε Live:
Όπως ανέφερε o Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί οφείλουν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκαινιαστούν εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «χρέος μας είναι να λέμε και μεγάλα όχι», ξεκαθαρίζοντας πως η κυβερνητική παράταξη δεν πρόκειται να ενδώσει σε λογικές παροχολογίας.
Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, σημείωσε ότι ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 950 ευρώ έως το 2027, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του δημόσιου χρέους, την οποία χαρακτήρισε εθνική επιταγή. Τόνισε ότι είναι ευθύνη της σημερινής γενιάς να μην μεταφέρει αυξημένα βάρη στις επόμενες, υπογραμμίζοντας πως η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η ΝΔ αποτελεί ένα «ανοιχτό κόμμα», χωρίς εσωτερικούς διαχωρισμούς ή αποκλεισμούς, σημειώνοντας ότι «την ιστορία τη γράφουν οι παρόντες και οι συμμετέχοντες στους αγώνες».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η κυβερνητική παράταξη διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καθώς έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει κατάματα τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, όπως το δημογραφικό, η τεχνητή νοημοσύνη και οι γεωπολιτικές κρίσεις.
Η ολοκλήρωση του συνεδρίου θα συνοδευτεί από την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ενός κομματικού οργάνου με ιδιαίτερη σημασία για τις εσωτερικές ισορροπίες, καθώς αποτυπώνει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του κόμματος και έχει την αρμοδιότητα εκλογής του νέου γραμματέα. Παρότι ο ρόλος της θεωρείται θεσμικά σημαντικός, η επιρροή της στις πολιτικές εξελίξεις παραμένει περιορισμένη, ειδικά μετά την καθιέρωση της εκλογής ηγεσίας από τη βάση του κόμματος.
Οι διεργασίες γύρω από τη συγκρότηση της νέας Πολιτικής Επιτροπής κυριάρχησαν στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση υποψηφιοτήτων παρατάθηκε επανειλημμένα, από τις 16:00 έως τελικά τις 19:00, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη κινητικότητα στα κομματικά γραφεία.
Πολλά στελέχη της ΝΔ επισκέφθηκαν το γραφείο όπου βρίσκονταν κεντρικά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα «κουπόνια» και να οριστικοποιήσουν τις υποψηφιότητές τους.
Τα λεγόμενα «κουπόνια» αποτελούν διαχρονικά αντικείμενο εσωκομματικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, αν και αυτή τη φορά οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι ανέρχονταν σε περίπου 3.100, ωστόσο τα κουπόνια που κατατέθηκαν ήταν λιγότερα από 2.500.
Παράλληλα, ορισμένες εξουσιοδοτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές, γεγονός που περιόρισε τον αριθμό των στελεχών που μπορούσαν να είναι υποψήφια. Σε παλαιότερες περιόδους, τέτοιες διαδικασίες θεωρούνταν ενδεικτικές της επιρροής διαφορετικών εσωκομματικών τάσεων, αν και τα τελευταία χρόνια οι διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της ΝΔ εμφανίζονται σημαντικά πιο αδύναμες.
Διαβάστε επίσης
Τσουκαλάς: Δεν πείθει πλέον κανέναν ο πρωθυπουργός που «θυμώνει και λυπάται»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή των Attica Stores στο Χρηματιστήριο
- Θ. Τσούφης (Πλαστικά Θράκης): Η συσκευασία μετατρέπεται από κόστος σε επένδυση που αναδεικνύει την αξία του προϊόντος
- Χρηματιστήριο: Οι υπεραξίες από τις γεωτρήσεις και το σενάριο που οδηγεί σε υψηλό 18 ετών την HelleniQ Energy
- Τα μυστήρια των ΕΛΠΕ, το ράλι και ο θεσμικός, οι νέες business του Χατζημηνά, η εμπιστοσύνη στον Ψάλτη, η ένοχη σιωπή Superbet και Καλαμβόκη, τι συμβαίνει στην Bluehouse και η ρελάνς της Παληού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.