• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων λόγω του κορονοϊού

    • Bloomberg
    ΕΚΤ: Αίρονται στο τέλος του 2022 τα μέτρα κεφαλαιακής ελάφρυνσης των τραπεζών

    Αντρέα Ενρία, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής του SSM


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις τράπεζες να προετοιμαστούν για μια πιθανή αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ως μέρος των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

    Οι τράπεζες έλαβαν αυτή την εβδομάδα μία επιστολή, η οποία τις προέτρεπε να δοκιμάσουν την ικανότητα των συστημάτων τους «και υπό το πρίσμα μιας πιθανής αύξησης επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και μιας πιθανής αυξημένης  εξάρτησης από τις απομακρυσμένες τραπεζικές υπηρεσίες». Κάτι που δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την πιθανότητα εγκληματίες να επιδιώξουν να επωφεληθούν από το χάος που έχει προκληθεί λόγω κορονοϊού.

    Το ξέσπασμα του κορονοϊού, οδήγησε τους δανειστές να ζητήσουν από περισσότερους υπαλλήλους είτε να εργαστούν από το σπίτι ή να «μοιραστούν» σε διαφορετικά γραφεία, καθώς περισσότεροι πελάτες επιλέγουν τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές αντί να πάνε στα υποκαταστήματα.

    Ενώ οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την άμυνα κατά των χάκερς τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κατονομάσει το κυβερνοέγκλημα και τις τεχνολογικές ελλείψεις μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων για τη βιομηχανία το 2020.

    Η επιστολή που στάλθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί μέρος των προσπαθειών διασφάλισης ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που επηρεαστούν άμεσα από την επιδημία του κορονοϊού που έχει διαταράξει μέχρι τώρα την παγκόσμια οικονομία.

    Ο Andrea Enria, επικεφαλής του SSM, έγραψε ότι αναμένει από τις τράπεζες να εκτιμήσουν τους κινδύνους γύρω από μια αύξηση των απατών στον κυβερνοχώρο, που θα στοχεύουν τόσο στους πελάτες όσο και στην τράπεζα, για παράδειγμα μέσω phishing mails.

    Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μιλήσουν με εξωτερικούς συνεργάτες για την παροχή υπηρεσίων και τον τρόπο λειτουργίας σε περίπτωση πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ