• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg για Ελλάδα: Η χώρα όπου οι CEOs μακροημερεύουν…

    • Bloomberg
    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι CEOs παραμένουν στο πόστο τους περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, όπως αποδεικνύει έρευνα του Bloomberg. Η έρευνα είχε σκοπό να καταδείξει ότι οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν είναι καθόλου έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επόμενη οικονομική κρίση, παρ’ όλο που πολύς κόσμος μπορεί να πιστεύει το αντίθετο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου, οι περισσότεροι σημερινοί CEOs δεν είχαν τα ηνία της εταιρείας της οποίας ηγούνται σήμερα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, η έρευνα κατέληξε και σε ένα ακόμη ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι η Ελλάδα είναι η χώρα όπου οι CEOs ζουν και βασιλεύουν τα περισσότερα χρόνια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες.

    Στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ελλάδα, έρχεται το Χονγκ Κονγκ και μετά η Ταϊλάνδη.

    Ο μέσος όρος θητείας των CEOs των ελληνικών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεων είναι 9,7 χρόνια. Η αντίστοιχη διάρκεια για τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών του δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και του δείκτη SET100 της Ταϊλάνδης είναι, αντίστοιχα, 9,6 και 8,8 χρόνια.

    Στον αντίποδα, οι CEOs των εταιρειών του βραζιλιάνικου δείκτη IBOV έχουν τη μικρότερη διάρκεια θητείας, μένοντας στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κατά μέσο όρο 3,4 χρόνια.

    Η ηλικία στην οποία γίνεται κάποιος διευθύνων σύμβουλος και ο χρόνος παραμονής του στη συγκεκριμένη θέση εξαρτάται από πλήθος παραγόντων, όπως οι πολιτιστικές νόρμες, η νομοθεσία, η υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και η εταιρική κουλτούρα.

    Κάποτε, επί παραδείγματι, ο κανόνας στις ΗΠΑ ήταν ότι για να γίνει κάποιος CEO θα έπρεπε να είναι 55-60 ετών. Σήμερα, υπάρχουν CEOs που δεν έχουν κλείσει τα 40, με πρώτους και καλύτερους τη Marissa Mayer, η οποία ήταν 37 ετών όταν ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo!, και τον Mark Zuckerburg που ήταν μόλις 28 ετών όταν έβαλε το Facebook στο χρηματιστήριο.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 50% των CEOs είναι ηλικίας 50-59 ετών.

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway

    Φυσικά, υπάρχουν και οι «ανάποδες» εξαιρέσεις. Ο Warren Buffett, για παράδειγμα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία CEOs σήμερα, έχοντας κλείσει τα 88, και είναι διοικητικός ηγέτης της Berkshire Hathaway εδώ και 48,7 χρόνια.

    Αντιστοίχως, ο Bernard Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, βρίσκεται στο πηδάλιο του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH Moet Hennessy σχεδόν 30 χρόνια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διορία τριών μηνών στην Πειραιώς από SSM: Αυξήστε κατά 500 εκατ. ευρώ τα κεφάλαιά σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «Εσπέρια», ο Σαββίδης και μια Αθήνα που (δεν) αλλάζει



    ΣΧΟΛΙΑ