• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Apple: Η αισιοδοξία για το iPhone φέρνει κέρδη για τη μετοχή

    • Bloomberg
    Apple: Χρυσό μπόνους 750 εκατ. δολαρίων για τον Τιμ Κουκ

    Tim Cook, CEO της Apple


    Η Apple κατάφερε, εν τέλει, να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς αφενός μεν τα αποτελέσματα της εταιρείας έδειξαν ότι η ζήτηση για το τελευταίο smartphone της εταιρείας, το iPhone X, είναι σταθερή, αφετέρου δε η Apple δεσμεύθηκε να διαθέσει μέρος της ρευστότητάς της για επαναγορές μετοχών, μερίσματα και εξαγορές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μετοχή να σημειώσει άνοδο γύρω στο 3%.

    Η μέση τιμή πώλησης για τα iPhone, το σημαντικότερο gadget της Apple, ήταν 796 δολάρια την κρίσιμη εορταστική περίοδο, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν κάτω των 700 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι μία μεγάλη μερίδα καταναλωτών καταλήγει στην επιλογή του iPhone X, η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 999 δολάρια.

    Στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, η Apple πούλησε 77,3 εκατ. iPhone, λιγότερα κατά 1% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και λιγότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Apple είπε επίσης ότι τα έσοδα του τριμήνου που κλείνει τον Μάρτιο θα κινηθούν στο επίπεδο των 60-62 δισ. δολαρίων, δηλαδή επίσης κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

    Ωστόσο, ο οικονομικός διευθυντής της Apple, Luca Maestri, σε μια σπάνια για την εταιρεία ενημέρωση των αναλυτών σχετικά με τις άμεσες προοπτικές της εταιρείας, είπε ότι οι πωλήσεις των iPhone θα παρουσιάσουν αύξηση τουλάχιστον 10% σε ετήσια βάση το τρέχον τρίμηνο. Η μέση τιμή πώλησης θα μειωθεί, αλλά τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και κάποια άλλα προϊόντα θα παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την Apple, σήμερα βρίσκονται σε χρήση 1,3 δισ. συσκευές της, δηλαδή 30% περισσότερες απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια.

    Cook

    Αναφερόμενος δε στην περίπτωση του iPhone X, ο CEO της Apple, Tim Cook, είπε ότι το «iPhone X ήταν το πιο δημοφιλές τηλέφωνο και από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, στις αρχές του Νοεμβρίου, είναι κάθε εβδομάδα πρώτο σε πωλήσεις, μεταξύ των μοντέλων iPhone».

    Η ρευστότητα της Apple ανήλθε στα 285 δισ. δολάρια, χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς offshore. Ωστόσο, η εταιρεία φέρνει σταδιακά πίσω στις ΗΠΑ εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και σχεδιάζει να πληρώσει φόρους ύψους 38 δισ. δολαρίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Apple: Πώς ενώ πουλάει λιγότερα iPhones βγάζει περισσότερα κέρδη από ποτέ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Ingvar Kamprad διασφάλισε το μέλλον της Ikea. Εκτός διοίκησης οι κληρονόμοι!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H&M: Κλείνει 170 καταστήματα, αυξάνει τις προσφορές



    ΣΧΟΛΙΑ