• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από τους δυναμίτες στην πράσινη ενέργεια: Η “χρυσή” επένδυση ενός απόφοιτου του Χάρβαρντ και η περιουσία των 1,7 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg


    Όταν ο Kim Dong Kwan εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση πριν από μια δεκαετία, είχε ένα στόχο: την πράσινη ενέργεια.

    Αυτό ώθησε τον απόφοιτο του Χάρβαρντ να πιέσει την εταιρεία να επενδύσει σε έναν πολύ γνωστό κατασκευαστή φορτηγών υδρογόνου, τη Nikola Corp., πριν από δύο χρόνια. Αυτό απέδωσε: Το στοίχημα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων του Ομίλου Hanwha στην start up που δεν έχει ακόμη έσοδα, αύξησε την περιουσία της οικογένειας που διοικεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλου της Νότιας Κορέας, σε περίπου 1,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την αξία των μετοχών που κατέχει.

    “Η εταιρεία Nikola δεν έχει πουλήσει ακόμη ούτε ένα φορτηγό”, δήλωσε ο Ethan Won, αναλυτής της HI Investment & Securities Co. στη Σεούλ. “Αλλά η απόφαση της Hanwha είναι σύμφωνη με την παγκόσμια τάση, που κινείται προς την τεχνολογία υδρογόνου”.

    Ο όμιλος Hanwha, που ιδρύθηκε από τον παππού του Kim το 1952, δεν ήταν πάντα εστιασμένος σε τέτοιες, φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες. Η εταιρεία ξεκίνησε ως κατασκευάστρια εκρηκτικών για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και την προσπάθεια ανοικοδόμησης που ακολούθησε, έγινε ο πρώτος εγχώριος παραγωγός δυναμίτη της χώρας το 1959. Όταν άρχισε να διαφοροποιείται τη δεκαετία του 1960, εισήλθε σε βιομηχανίες όπως τα πετροχημικά και η ενέργεια, και αρκετές αργότερα επεκτάθηκε σε τομείς που εστιάζουν στους καταναλωτές, όπως η χρηματοδότηση, το λιανικό εμπόριο και η ψυχαγωγία.

    Ηλιακή ενέργεια

    Ενώ τα εκρηκτικά, η άμυνα και τα πετροχημικά παραμένουν οι κύριες επιχειρήσεις του Hanwha, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45% των εσόδων του πέρυσι, ο όμιλος άρχισε να στρέφεται στην ηλιακή ενέργεια ως τη μελλοντική του κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και να επενδύει χρήματα σε αυτήν πριν από μια δεκαετία.

    Το 2010, επένδυσε στην εισηγμένη στην αγορά του Nasdaq, Solarfun Power Holdings Co., μια κινεζική εταιρεία παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών κυψελών και μονάδων, και το 2012 αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της Q-Cells SE, μιας χρεοκοπημένης γερμανικής εταιρείας παραγωγής ηλιακών πάνελ. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλιακών κυττάρων στον κόσμο. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση, η Hanwha Q Cells Co., βγήκε από το χρηματιστήριο και εντάχθηκε στην Hanwha Solutions Corp., η οποία συγκεντρώνει τις επιχειρήσεις χημικών, ενεργειακών λύσεων και προηγμένων υλικών του ομίλου.

    Τα προβλήματα με το νόμο

    Οι οικογενειακοί όμιλοι της Νότιας Κορέας, γνωστοί ως chaebol, κατηγορούνται συχνά για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Η Hanwha δεν αποτελεί εξαίρεση.

    Ο πρόεδρος του ομίλου, Kim Seung Youn, είχε προβλήματα με το νόμο τουλάχιστον δύο φορές. Το 2007, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για επίθεση με σιδηρολοστό σε εργαζομένους ενός μπαρ καραόκε, ως αντίποινα για την επίθεση που δέχθηκε ένας από τους γιους του. Του δόθηκε προεδρική χάρη, ενώ στη συνέχεια καταδικάστηκε άλλα τέσσερα χρόνια για υπεξαίρεση, ποινή που μειώθηκε και αργότερα ανεστάλη.

    Ο νεότερος Kim, τώρα 36 ετών, άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του προέδρου του Hanwha Group μετά την αποφοίτησή του από το Χάρβαρντ. Το έργο του επικεντρώθηκε στη στρατηγική και στο εξωτερικό μάρκετινγκ για την ηλιακή επιχείρηση.

    Η εταιρεία Nikola, του φάνηκε ως πολλά υποσχόμενη και η Hanwha επένδυσε αφού ο Kim συναντήθηκε με τον ιδρυτή της κατασκευάστριας φορτηγών, Trevor Milton. Τώρα η κορεατική εταιρεία έχει αναλάβει να προμηθεύει ηλιακό ηλεκτρικό ρεύμα στους σταθμούς φόρτισης υδρογόνου της Nikola.

    Ενώ η Hanwha έχει μερίδιο 6,13% στη Nikola μέσω δύο ιδιωτικών εταιρειών, τα στοιχεία του χρηματιστηρίου δείχνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των μετοχών, αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ελέγχονται από τον Kim και τα δύο μικρότερα αδέλφια του. Αυτό ενίσχυσε την περιουσία της οικογένειας, η οποία κατέχει επίσης το 36% της Hanwha Corp., του βραχίονα του ομίλου που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο και καλύπτει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, χημική και ηλιακή ενέργεια.

    Οι μετοχές της Nikola έχουν υπερδιπλασιαστεί από την συγχώνευση της με την VectoIQ Acquisition Corp. νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα γρήγορα κέρδη και οι μηδενικές πωλήσεις της – η εταιρεία φορτηγών δεν αναμένει να παρουσιάσει τα πρώτα της ετήσια έσοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων νωρίτερα από το 2023 – έχουν δημιουργήσει σε ορισμένους σκεπτικισμό σχετικά με τη βιωσιμότητα της υψηλής χρηματιστηριακής της αξίας. Οι short επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο την εταιρεία και η περιορισμένη προσφορά μετοχών έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού.

    Αλλά αυτό δεν ανησυχεί της οικογένεια Kim. Η επένδυση πραγματοποιήθηκε για επαγγελματικούς σκοπούς και δεν σχετίζεται με την προσωπική περιουσία της οικογένειας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

    Ενώ ο πρεσβύτερος Kim υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της επιχείρησης ηλιακής ενέργειας, τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολο για την Hanwha, καθώς η μεγάλη προσφορά εξαρτημάτων ηλιακής ενέργειας από Κινέζους κατασκευαστές οδήγησε σε έντονο ανταγωνισμό τιμών.

    Ωστόσο, η εταιρεία κατάφερε να το ξεπεράσει. Από το 2010, τα έσοδα στην επιχείρηση ηλιακής ενέργειας σχεδόν 10πλασιάστηκαν πέρυσι, στα 3,7 τρισεκατομμύρια γουόν (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Hanwha. Το 2019, η εταιρεία της Νότιας Κορέας βρέθηκε στην κορυφή της οικιακής ηλιακής αγοράς στις ΗΠΑ με μερίδιο 27%, σχεδόν διπλάσιο από το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood MacKenzie Ltd.

    Και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη καλύτερα. Η ηλιακή ενέργεια, η οποία αντιπροσώπευε το 2% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, θα αυξηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 22% έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση προοπτικών νέας ενέργειας του BloombergNEF 2019.

    «Δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από άμεσα κέρδη ή από αβέβαιες επιχειρηματικές συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος Kim σε μια ομιλία του το 2011 για τον εορτασμό της ίδρυσης του ομίλου. Η ηλιακή ενέργεια είναι «κάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε με την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει και θα γίνει».



    ΣΧΟΛΙΑ