• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Από εργαζόμενοι… εκατομμυριούχοι! Η εταιρεία που αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο τους υπαλλήλους της

    • Bloomberg


    Στη Νότια Κορέα, όπου οι περισσότερες βιομηχανίες ανήκουν σε λίγους και ισχυρούς και οι millennials δίνουν μάχη για να σταθούν στη δύσκολη αγορά εργασίας, το να αποκτήσει κάποιος πολλά χρήματα, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν είναι εύκολο.

    Έτσι, όταν η φαρμακευτική εταιρεία SK Biopharmaceuticals, μια μονάδα ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, του SK Group, μπήκε στο χρηματιστήριο, ξεχώρισε όχι μόνο γιατί βοήθησε μεγάλο αριθμό των εργαζομένων της να κερδίσουν πολλά χρήματα, αλλά και για το πόσο γρήγορα συνέβη αυτό. Μερικοί το θεώρησαν επίσης ως ένδειξη ότι τα πράγματα μπορεί να αρχίζουν να αλλάζουν στην Κορέα.

    Κατά τη δημόσια προσφορά του Ιουλίου, 207 εργαζόμενοι έλαβαν μετοχές αξίας περίπου 119,9 δισεκατομμυρίων γουόν (105 εκατομμύρια δολάρια). Εάν το ποσό αυτό διαιρεθεί ισομερώς, αυτό σημαίνει ότι καθένας έλαβε περίπου 11.820 μετοχές – τώρα ισοδυναμούν με 1,5 εκατομμύρια δολάρια μετά την θεαματική άνοδο της μετοχής. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι μετοχές αυτές δεν μπορούν να πουληθούν για ένα χρόνο από την δημόσια προσφορά και έπειτα, αλλά ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για όσους παραιτούνται. Κάποιοι από αυτούς το έκαναν αμέσως, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό των μετοχών που έλαβε κάθε υπάλληλος και πόσοι από αυτούς παραιτήθηκαν.

    Οι οικογενειακοί όμιλοι της Νότιας Κορέας -γνωστοί ως chaebols– συχνά κατηγορούνται για το αυξανόμενο χάσμα πλούτου στη χώρα, λόγω της συντριπτικής τους κυριαρχίας στις βιομηχανίες και της μεταφοράς αυτής της εξουσίας από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, όσοι εργάζονται για εταιρείες που σχεδιάζουν να διαθέσουν μετοχές στο κοινό, μπορούν να βρουν έναν τρόπο ανόδου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της χώρας, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν προνομιακά έως και το 20% των μετοχών που εκδίδονται στην αρχική δημόσια προσφορά.

    Στην περίπτωση της SK Biopharmaceuticals, οι εργαζόμενοι κατέληξαν να αποκτήσουν 2,4 εκατομμύρια από τις 3,9 εκατομμύρια μετοχές που διατέθηκαν κατά την δημόσια προσφορά.

    «Πριν από το 2000, ήταν σπάνιο για τους υπαλλήλους ή ακόμη και τα στελέχη να κατέχουν μετοχές εταιρειών – μάλιστα υπήρχε η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι με μετοχές της εταιρείας αμφισβητούσαν την ιδιοκτησία», δήλωσε ο Chung Sun-sup, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Chaebul.com στη Σεούλ.

    “Μετά την ασιατική οικονομική κρίση, ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιοκτητών εταιρειών άρχισε να σκέφτεται να βοηθήσει τους εργαζομένους να αποκτήσουν μετοχές προκειμένου να τους δώσει κίνητρα για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εταιρείας. Τώρα η ιδέα αυτή έχει υιοθετηθεί ευρύτερα”.

    Ενώ οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) συνήθως δεν φέρνουν τεράστια κέρδη στους εργαζόμενους στην Κορέα – σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπου οι εταιρείες εισέρχονται στο χρηματιστήριο με υψηλές αποτιμήσεις και μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες εκατομμυριούχους σε μια νύχτα – η υπόθεση της SK Biopharmaceuticals ήταν διαφορετική για δύο λόγους: Ο αριθμός των εργαζόμενων στο πρόγραμμα απόκτησης μετοχών ήταν σχετικά μικρός και η εισαγωγή των μετοχών αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει φέτος το ενδιαφέρον σε εταιρείες βιοτεχνολογίας. Η αρχική δημόσια προσφορά, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 959,3 δισεκατομμύρια γουόν, ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια και οι μετοχές της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν στο ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο.

    Ποσοστά ανεργίας

    Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση, θυμίζει επίσης τις ανισορροπίες στην Κορέα. Η ένωση εργαζομένων κατέχει το 3% της SK Biopharmaceuticals. Η SK Holdings Co. κατέχει τα 3/4 της εταιρείας, και ο πρόεδρος της, Chey Tae-won, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της. Με περιουσία 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με  το Bloomberg Billionaires Index, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Νότιας Κορέας. Η σύζυγός του, την οποία χωρίζει, απαιτεί το 42,3% του μεριδίου της στην εταιρεία, κάτι που θα την καθιστούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιοκτήτρια της SK Holdings.

    Η μετοχή υποχώρησε την Τρίτη κατά 1,7%, μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου.

    Η οικονομία της Κορέας έχει πληγεί από την πανδημία. Η πτώση των εξαγωγών οδήγησε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε συρρίκνωση 3,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 8% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας: Το ποσοστό ανεργίας για εκείνους ηλικίας 15 έως 29 έφτασε σχεδόν το 11% – το περισσότερο από το 1999, όταν η χώρα υπέφερε από την ασιατική οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσίας Κορέας.

    Υπάρχει, ωστόσο, ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα γρήγορης δημιουργίας πλούτου στη χώρα, ακόμη και αν αυτό αφορά λίγους. Η Kakao Games Corp., η οποία εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, επίσης διέθεσε μετοχές αξίας 36,5 δισεκατομμυρίων γουόν σε μια ένωση εργαζομένων. Η εταιρεία είχε 346 εργαζομένους στις 30 Ιουνίου, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι στις θυγατρικές της έλαβαν επίσης μετοχές.

    Αν και η δημόσια εγγραφή αποδείχθηκε επικερδής, μόνο μερικά στελέχη έγιναν αρκετά πλούσια. Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Kakao Games, το άτομο με το μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, έχει τώρα περιουσία 103 εκατομμύρια δολάρια.

    «Είναι δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο κανονισμός έχει στόχο την αναδιανομή πλούτου από τους πλουσιότερους στους μη έχοντες”,  δήλωσε ο Park Ju-gun, πρόεδρος του εταιρικού παρατηρητή CEOScore στη Σεούλ. «Αλλά λειτουργεί ως καταλύτης για την τόνωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και τους δίνει ελπίδες, ειδικά σε νέες εταιρείες και επιχειρήσεις».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ