• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αντίστροφη μέτρηση για τον Τηλέμαχο Λαβίδα: Ποινή άνω των 18 μηνών προτείνουν οι Αμερικανοί εισαγγελείς

    • Bloomberg
    Λαβίδας Lavipharm

    Τηλέμαχος Λαβίδας, μέτοχος Lavipharm


    Ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος τροφοδοτούσε με απόρρητες πληροφορίες έναν εκ των συμμετεχόντων στο διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών (insider trading), πρέπει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης άνω των 18 μηνών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν εισαγγελείς των ΗΠΑ στη δικαστή, στη Νέα Υόρκη.

    Ο επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο για διαρροή απόρρητων πληροφοριών που γνώριζε από τον πατέρα του, Θανάση Λαβίδα, ο οποίος συμμετείχε στο ΔΣ της εταιρείας Ariad Pharmaceuticals. H ανακοίνωση της ποινής του αναμένεται στις 25 Ιουνίου.

    «Ο Λαβίδας δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας και γνώριζε πολύ καλά το καθήκον και την ευθύνη που είχε να κρατά μυστικές τις εμπιστευτικές εταιρικές πληροφορίες», ανέφεραν ενώπιον του δικαστή οι εισαγγελείς. «Παρά την άριστη μόρφωση, την οικονομική ευμάρεια της οικογένειάς του και τα προνόμια που απολάμβανε στη ζωή, ο εναγόμενος επέλεξε να επιδείξει εγκληματική συμπεριφορά πολλές φορές μέσα σε περίοδο τριών ετών».

    Ο Λαβίδας ήταν ο πρώτος εναγόμενος στις ΗΠΑ που δικάστηκε για την εμπλοκή του στο διεθνές δίκτυο insider-trading, το οποίο αποκόμισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από παράνομες πληροφορίες για φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες διακινούσαν από τραπεζίτες επενδύσεων μέχρι στελέχη επιχειρήσεων.

    Καταδικάστηκε για παράνομη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούσαν την Ariad στον Γεώργιο Νίκα, ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στη Νέα Υόρκη. Ο Νίκας πιστεύεται ότι έχει διαφύγει στην Ελλάδα.

    Όπως είπαν στην δικαστή Denise Cote οι εισαγγελείς, πρέπει να επιβληθούν στον Λαβίδα λιγότερα από 6,5 χρόνια κάθειρξης, το μέγιστο σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές οδηγίες, αλλά σίγουρα περισσότεροι από 18 μήνες που πρότειναν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ. Ο Λαβίδας συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο και έκτοτε κρατείται σε φυλακή της Νέας Υόρκης.

    Ο Λαβίδας την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από την δικαστή Cote να μην του επιβληθούν πάνω από τους 8 μήνες, που βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Ο συνήγορός του, Jonathan Streeter, επικαλέστηκε την ποινή της κατ’ οίκον κράτησης που επιβλήθηκε και στον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Μπράιν Κοέν, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για συμμετοχή στην υπόθεση insider trading. Στην περίπτωση του Κοέν, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή τριών ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ