• Business

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Γιατί βρίσκεται ακόμη στη φυλακή ενώ ο κατηγορούμενος για το ίδιο σκάνδαλο, Κοέν, πήγε σπίτι του

    • Newsroom

    Τηλέμαχος Λαβίδας (αριστερά), Μπράιαν Κοέν (δεξιά)


    Την ώρα που ο επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας παραμένει κρατούμενος στις φυλακές του Μανχάταν περιμένοντας την ανακοίνωσή της ποινής του για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο «Insider Trading», ένα άλλος κατηγορούμενος για τον ίδιο λόγο, ο πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν, έπεσε στα “μαλακά”.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o Κοέν καταδικάστηκε σε ένα χρόνο κατ’οίκον περιορισμό, αν και το αίτημα των εισαγγελέων ήταν να καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση για την παροχή απόρρητων πληροφοριών που απέσπασε από πελάτες του και τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών, που απέφερε παράνομα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Κοέν, 34 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης από τον δικαστή των ΗΠΑ, William Pauley, στο Μανχάταν.

    Ο πρώην τραπεζίτης, ο οποίος είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ένοχος για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών που αφορούσαν τις εταιρείες Buffalo Wild Wings Inc. και Syngenta AG στον Μαρκ Ντεμάν Ντεμπί, τον Ελβετό trader που συνεργάστηκε με τις αρχές μετά την σύλληψη του πέρυσι.

    Ο Κοέν ήταν ένα εκ των 6 προσώπων -μεταξύ των οποίων και ο Τηλέμαχος Λαβίδας– που τους είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή τους στο παράνομο κύκλωμα.

    Τι ζητά ο Λαβίδας από την δικαστή

    Καθώς ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο insider trading, περιμένει να ανακοινωθεί η ποινή του στις 22 Ιουνίου, από την δικαστή Denice L. Cote, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ποινή του Κοέν, ζήτησε να καταδικαστεί σε χρονικό διάστημα όσο αυτό που έχει ήδη εκτίσει στη φυλακή, για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg το αίτημα του στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο Κοέν καταδικάστηκε σε κατ’οίκον περιορισμό και δεν έμεινε ούτε μία ημέρα στη φυλακή, για τις ίδιες κατηγορίες. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η ποινή του Λαβίδα επρόκειτο να κυμανθεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

    Ο Λαβίδας βρίσκεται στις φυλακές από την ημέρα της σύλληψης του τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και στη Νέα Υόρκη πολλοί κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω του κορωνοϊού, εντούτοις ο ίδιος παραμένει στην φυλακή.

    Γιατί μειώθηκε η ποινή του Κοέν

    Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς πρότειναν στον δικαστή Pauley να καταδικάσει τον Κοέν σε 37 μήνες φυλάκιση, λέγοντας ότι διέρρεε πληροφορίες στον Ντεμάν Ντεμπί επί τρία χρόνια, βάση ενός μελετημένου σχεδίου. Ο δικαστής αποφάσισε μικρότερη ποινή λαμβάνοντας υπόψη του τα ιατρικά αρχεία που δείχνουν ότι πάσχει από χρόνιο άσθμα, το οποίο τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στην μεγάλη απειλή του Covid-19, αν βρεθεί στη φυλακή.

    Η καταδίκη του Κοέν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί ξανά στη χρηματοοικονομική βιομηχανία και, ως Γάλλος πολίτης, θα του απαγορευτεί επίσης η είσοδος στις ΗΠΑ αφού εκτίσει την ποινή του και έπειτα, δήλωσε ο δικηγόρος του. Δεκάδες φίλοι και μέλη της οικογένειας του, πολλοί από τους οποίους άκουσαν την ακρόαση, έστειλαν επιστολές στον δικαστή ζητώντας επιείκεια για τον Κοέν.

    «Έχω εμπλακεί σε συμπεριφορές που δεν αντιπροσωπεύουν αυτά που πιστεύω», δήλωσε ο Κοέν κατά τη διάρκεια της ακρόασης. «Σήμερα ζητώ την επιείκεια σας”, είπε, λέγοντας στον δικαστή ότι θέλει απλώς να ζήσει μια «απλή και τίμια ζωή».

    Υπέρ μίας πιο αυστηρής ποινής τάχθηκε ο Βοηθός Εισαγγελέα στις ΗΠΑ Ρίτσαρντ Κούπερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ακρόασης υποστήριξε ότι ο Κοέν ήταν “ένας μορφωμένος τραπεζίτης και αυτό που διέπραξε ήταν ένα έγκλημα απληστίας. Ο κατηγορούμενος ήταν ήδη πλούσιος και ο μόνος λόγος που διέπραξε το έγκλημα ήταν για να αποκτήσει ακόμη περισσότερα χρήματα”.

    Ο δικηγόρος του Κοέν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, ζήτησε από τον δικαστή να επιτρέψει στο κατηγορούμενο, ο οποίος εν αναμονή της ποινής του παρέμεινε επί επτά μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή προσφέροντας κοινωφελής εργασία για μη προνομιούχα παιδιά, στη Γαλλία.

    Ωστόσο, ο Pauley χαρακτήρισε την ιδέα του να υπηρετεί κάποιος στη Γαλλία για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στις ΗΠΑ «ανεφάρμοστη και παράλογη» και διέταξε τον περιορισμό στο σπίτι του στις ΗΠΑ, 1.500 ώρες κοινωφελούς εργασίας στη Νέα Υόρκη συν πρόστιμο 25.000 δολάρια. Ο Κοέν έχει ήδη πληρώσει 260.000 δολάρια, βάσει ανάλογης συμφωνίας με τους εισαγγελείς.

    Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κοέν ζούσε σε ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, στο Μανχάταν με τη γυναίκα και τη μητέρα του.

    Η εμπλοκή του Γιώργου Νίκα

    Ο Κοέν εργάστηκε στη Goldman Sachs από το 2010 μέχρι το 2019, αρχικά ως συνεργάτης στο Λονδίνο, όπου γνώρισε τον Ντεμάν Ντεμπί και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος στη Νέα Υόρκη. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι παρείχε εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ Απριλίου 2015 και Νοεμβρίου 2017.

    Αφού ο Κοέν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και μετά, χρησιμοποιούσε κινητά τηλέφωνα μίας χρήσης για να μεταφέρει τις πληροφορίες. Τα τηλέφωνα προμηθεύονταν από τον Γεώργιο Νίκα, τον Έλληνα επιχειρηματία, ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων και φίλο του Ντεμάν Ντεμπί, σύμφωνα με το δικαστήριο.

    Ο Νίκας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι παραμένει στην Ελλάδα.

    Λίγο μετά την μετακόμιση του Κοέν στη Νέα Υόρκη το 2017, η εταιρεία Buffalo Wild Wings ζήτησε από τη Goldman συμβουλές σχετικά με μια πρόταση εξαγοράς από την Arby’s Restaurant Group Inc. Ο Κοέν ενημερώθηκε για την πιθανή εξαγορά την ίδια ημέρα, 17 Οκτωβρίου 2017. Ο Νίκας αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings μεταξύ 20 Οκτωβρίου και 27 Οκτωβρίου έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων, πουλώντας 9.000 από αυτές μέχρι την 1η Νοεμβρίου με αρχικό κέρδος 79.074 δολαρίων, ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ