• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αλλαγή στάσης από Σολτς – Η Γερμανία μπορεί να στηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων


    Αλλάζει άρδην την στάση του ο Σολτς, εγκαταλείποντας την πάγια θέση των Γερμανών ενάντια στα ευρωομόλογα. Πλέον ο Καγκελάριος έχει υποστεί το ενεργειακό πλήγμα, στηρίζει την έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ.

    Αυτή η ξαφνική αλλά ενδιαφέρουσα αλλαγή αποτελεί το έναυσμα μίας ευρύτερης κριτικής από τους άλλους ηγέτες. Η έκδοση κοινού χρέους θα αντιπροσώπευε μια δραματική αλλαγή πλεύσης για τη Γερμανία, η οποία μαζί με άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, έχει απορρίψει στο παρελθόν τέτοια μέτρα.

    Το SURE  ως εργαλείο στήριξης της απασχόλησης

    Ωστόσο, οι εκκλήσεις για συντονισμένη δράση έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την ανησυχία για τις μαζικές δαπάνες που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον Χειμώνα χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ενώ συνεχίζεται η μετάβαση σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

    Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την πανδημία, το SURE το οποίο προσφέρει στήριξη για την απασχόληση με δάνεια έως 100 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει έναν οδικό χάρτη για ένα νέο εργαλείο που θα στηρίζεται σε δανεισμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο. Εκείνο το ταμείο, το οποίο συνδύαζε τη διανομή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων με χαμηλότοκα δάνεια, αποτελούσε ένα καινοτόμο εργαλείο για την Ε.Ε.

    Ακαθόριστες οι λεπτομέρειες

    Οι λεπτομέρειες για ένα νέο πρόγραμμα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερο από το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία της Covid-19 των 724 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε το 2020 με τη συμμετοχή και του Σολτς από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

    Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε ερώτηση του Bloomberg για τη θέση του Σολτς στο κοινό χρέος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά κεφάλαια ή δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε ευρωπαϊκά επίπεδο, χωρίς πάντως να αποκλείει μια τέτοια επιλογή.

    Την Παρασκευή στην Πράγα, ο Σολτς επίσης απέφυγε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση σε ερώτηση αν η Γερμανία θα στήριζε άλλο ένα πακέτο κοινής έκδοσης χρέους για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Αντίθετα, ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της πανδημίας που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. “Έτσι, υπάρχουν ακόμα πολλοί διαθέσιμοι πόροι”, ανέφερε.

     

    Διαβάστε επίσης

    Μαρία Ζαχάροβα: Μπήκε στη λίστα καταζητούμενων της SBU στην Ουκρανία

    Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο: Καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

    Έντι Ράμα: Διευκρινίσεις για το «λαθρεμπόριο εμβολίων με τον Λουίτζι Ντι Μάιο» μετά τις αντιδράσεις



    ΣΧΟΛΙΑ