• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο pop star που απειλεί να εκθρονίσει τον πρόεδρο της Ουγκάντα

    • Bloomberg

    Robert Kyagulanyi


    Ο Robert Kyagulanyi, γνωστός με το όνομα Bobi Wine, εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τον πρόεδρο Yoweri Museveni. Ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόσωπο για την πλειοψηφία του λαού: τους νέους, το 1/3 εκ των οποίων είτε είναι άνεργοι είτε δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.  Η ομάδα των υποστηρικτών του έχει εξελιχθεί σε ένα αίνιγμα για τον Museveni, ο οποίος είχε ελάχιστα προβλήματα στο παρελθόν στην αντιμετώπιση των παραδοσιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης της χώρας του.

    “Γνωρίζουμε ότι η δύναμη των ανθρώπων είναι ισχυρότερη από ότι οι άνθρωποι στην εξουσία”, δήλωσε ο 37χρονος Kyagulanyi σε συνέντευξή που παραχώρησε στο σπίτι του, στην πρωτεύουσα Καμπάλα.”Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη χώρα μας.”

    Αφού μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές της Καμπάλα, ο Kyagulanyi παρακολούθησε το κρατικό πανεπιστήμιο, Makerere, και πήρε Bachelor of Arts. Έγινε διάσημος στη χώρα του και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «πρόεδρος του γκέτο» που τραγουδάει για τη δυστυχία των απλών ανθρώπων, ενώ αργότερα κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο.

    Φορώντας το χαρακτηριστικό κόκκινο μπερέ που θεωρείται η υπογραφή του, ο Kyagulanyi δέχθηκε τους επισκέπτες στο σπίτι του, περίπου 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) από την κεντρική Καμπάλα. Ένας περιποιημένος κήπος περιβάλλει το σπίτι, με φοίνικες κατά μήκος των διαδρόμων. Οι επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων συναδέλφων μουσικών και νομοθετών, περιμένουν σε μια σκηνή για να συναντηθούν μαζί του.

    Ισχυρή αντιπολίτευση

    Καθισμένος σε μια καφέ πολυθρόνα που γράφει “People Power” ο Kyagulanyi κοιτά κατάματα το συνομιλητή του όταν τον ρωτά γιατί πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει τον Museveni, τον οποίο συγκρίνει με τον πρώην δικτάτορα της Ουγκάντα ​​Idi Amin και τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Moammar Al Qaddafi.

    “Ο Πρόεδρος Idi Amin ανακήρυξε τον εαυτό του ισόβιο πρόεδρο, δεν πέθανε πρόεδρος”, είπε. “Ο Qaddafi ήταν φαινομενικά αήττητος. Δεν πέθανε πρόεδρος.”

    Ο Museveni κατέλαβε την εξουσία το 1986, μετά από χρόνια πολιτικών αναταραχών, συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής δικτατορίας του Amin, και αποκατέστησε τον πολυκομματισμό στην Ουγκάντα σχεδόν πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ομάδες υποστήριξης όπως η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν ότι κατά την προεδρία του έχει επιδεινωθεί η κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ανατολική Αφρική. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kizza Besigye έχει συλληφθεί επανειλημμένως και έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού από τις αρχές κατά τη διάρκεια των εκλογών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    Καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές του 2021 στην Ουγκάντα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Museveni μπορεί να ετοιμάζεται να εντείνει την επίθεση κατά των αντιπάλων του. Η κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό για την ασφάλεια της κατά 75% φέτος σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που θα δαπανηθεί για εξοπλισμό και εκπαίδευση.

    Yoweri Museveni, πρόεδρος της Ουγκάντα

     

    Ασφάλεια για όλους

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Obiga Mario Kania δήλωσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τους αντιπάλους της. “Η Ουγκάντα φροντίζει για την ασφάλεια όλων των πολιτών της”, είπε.

    Οι αρχές συνέλαβαν τον Kyagulanyi αρκετές φορές κατά την προηγούμενη χρονιά. Έχει κατηγορηθεί για προδοσία, αφού οι υποστηρικτές του κατηγορήθηκαν ότι έριξαν πέτρες στη συνοδεία του Museveni, προτρέποντας τη βία και παραβιάζοντας τους νόμους. Πέρυσι, ο Kyagulanyi νοσηλεύτηκε στις Η.Π.Α. για τραυματισμούς που είπε ότι προκλήθηκαν κατά τη περίοδο της σύλληψης του.

    “Ο Πρόεδρος Museveni και το καθεστώς του δεν έχουν τη δύναμη να πείθουν τους ανθρώπους, έχουν τη δύναμή να τους εξαναγκάζουν “, δήλωσε ο Kyagulanyi στις 13 Αυγούστου. “Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από την απόπειρα δολοφονίας μου. Από τότε πολλοί άνθρωποι συνελήφθησαν. Άλλοι έχουν εξαφανιστεί. Πολλοί έχουν σκοτωθεί. “

    Παραδοσιακά έθνος που εξαρτάται από τη γεωργία, η Ουγκάντα ​​είναι έτοιμη να εξελιχθεί σε παραγωγό πετρελαίου από οικόπεδα που ανήκουν σε εταιρείες όπως η Tullow Oil Plc, η Total SA και η Cnooc Ltd. της Κίνας. Η έναρξη της παραγωγής έχει καθυστερήσει επανειλημμένως και η τελική απόφαση για την επένδυση που αναμένονταν το 2018, αναβλήθηκε λόγω της διάστασης απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών για τη φορολογία. Ο Kyagulanyi κατηγορεί τον Museveni για τις καθυστερήσεις.

    Αντιφάσεις και σκάνδαλα

    “Η αργή εξέλιξη της Ουγκάντα ​​στον πετρελαϊκό κλάδο δεν οφείλεται στην προσοχή. Θα είχαμε επωφεληθεί από το πετρέλαιο χθες “, είπε. “Οι αντιφάσεις και τα σκάνδαλα προέρχονται από το γεγονός ότι το έθνος βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός ατόμου. Κυριολεκτικά δεν είναι οι κάτοικοι της Ουγκάντα που έχουν στην κατοχή τους το πετρέλαιο, αλλά ο Museveni και η ομάδα του”.

    Αν πάρει τα ηνία της χώρας, ο Kyagulanyi δηλώνει ότι θα διασφαλίσει τη συμμετοχή των κυβερνητικών θεσμών στις διαπραγματεύσεις και τη διαχείριση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μαζί με άλλα στρατηγικά εθνικά έργα. Οραματίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση θα παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

    Οποιαδήποτε προοπτική του να κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα απαιτήσει πιο ισχυρές προτάσεις πολιτικής, μαζί με πιθανές συμμαχίες με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης όπως ο Besigye, δήλωσε ο Jared Jeffery, αναλυτής στο Paarl της NKC Africa Economics με έδρα τη Νότια Αφρική.

    “Ο Kyagulanyi σίγουρα ξέρει πώς να κάνει μία παράσταση”, δήλωσε ο Jeffery. “Έχουμε τονίσει προηγουμένως ότι χρειάζεται να επισημοποιήσει το κίνημα People Power και να το μετατρέψει σε δομημένη οργάνωση που έχει στόχο κάτι περισσότερο από την ανατροπή του Museveni και ένα σχέδιο για την επίτευξη του.”

    Ακόμη και αν πετύχει την προσπάθεια του να ανατρέψει τον Museveni, ο Kyagulanyi θα μπορούσε να επιστρέψει στις καλλιτεχνικές του ρίζες μια μέρα.

    “Η μουσική είναι η πρώτη αγάπη μου και θα είναι η τελευταία, αλλά αυτή είναι μια πρόκληση που δεν μπορώ να αρνηθώ”, είπε. “Ωστόσο, θα είναι πολύ ευχάριστο να επιστρέψω και να κάνω αυτό που αγαπώ ιδιαίτερα, σε μια ελεύθερη Ουγκάντα.



    ΣΧΟΛΙΑ