bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Αυτή ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στον κόσμο το 2018

  • Bloomberg


Η Saudi Aramco ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία του κόσμου το 2018, ξεπερνώντας άνετα αμερικανικά μεγαθήρια, όπως η Apple Inc. και η Exxon Mobil Corp., σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν οι οίκοι αξιολόγησης πριν από το ντεμπούτο της εταιρείας στη διεθνή αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, η επιρροή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στον κρατικό πετρελαϊκό παραγωγό μέσω της υψηλής φορολογίας αποδυναμώνει ταυτόχρονα την κερδοφορία και την πιστοληπτική της ικανότητα, με το ρευστό που δημιουργείται ανά βαρέλι να είναι κάτω από εκείνα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών όπως η Royal Dutch Shell Plc. Αυτό εμποδίζει την Aramco να επιτύχει μια πολύ υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Η Aramco είχε καθαρά έσοδα ύψους 111,1 δισ. δολαρίων το 2018, ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s Investors Service τη Δευτέρα, αφού η Fitch Ratings είχε αναφέρει ότι η εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 224 δισ. δολαρίων πέρυσι – σημαντικά υψηλότερα από τα στοιχεία της Apple και της Exxon Mobil. Και οι δύο οίκοι αξιολογούν το χρέος της σαουδαραβικής εταιρείας στην πέμπτη υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, οι πρώτες για την Aramco, προσφέρουν μια ματιά στα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία παρέμεναν ως επί το πλείστον μυστικά μετά την εθνικοποίησή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν την πιθανή αξία μιας μοναδικής συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές: την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, που προγραμματιζόταν αρχικά για το 2018, αλλά πέρυσι αναβλήθηκε μέχρι το 2021.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα εν μέρει για να πληρώσει για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στον εγχώριο πετροχημικό όμιλο Sabic, αξίας περίπου 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία είναι ένα «σχέδιο Β» για την παραγωγή χρημάτων για την οικονομική ατζέντα της Σαουδικής Αραβίας μετά την αναβολή της δημόσιας προσφοράς. Στην πραγματικότητα, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman χρησιμοποιεί τον άριστο ισολογισμό της επιχείρησης για να χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες του.

Βαρύ φορτίο

Η εξάρτηση από την εταιρεία για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών και στρατιωτικών δαπανών, καθώς και του πλούσιου τρόπου ζωής εκατοντάδων πριγκίπων, θέτει ένα μεγάλο βάρος στην ταμειακή ροή της. Η Aramco καταβάλλει το 50% των κερδών της ως φόρο εισοδήματος, συν μια κλιμακούμενη απόδοση δικαιωμάτων που ξεκινά από το 20% του τζίρου της εταιρείας.

Η Aramco ανακοίνωσε ταμειακές ροές από δραστηριότητες ύψους 121 δισ. δολαρίων και 35,1 δισ. δολαρίων ως κεφαλαιουχικές δαπάνες και κατέβαλε στη σαουδική κυβέρνηση το 2018 μερίσματα ύψους 58,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Moody’s. Η εταιρεία είχε 48,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό, συγκριτικά με τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια των χρεών του ομίλου που ανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ο οίκος, ο οποίος έδωσε στην επιχείρηση βαθμολογία Α1.

Η Fitch ανέφερε ότι η αξιολόγησή της με «A +» αντανακλά τους «ισχυρούς δεσμούς» της εταιρείας με το βασίλειο και την επιρροή που έχει το κράτος στην Aramco μέσω του καθορισμού των επιπέδων παραγωγής, φορολογίας και μερισμάτων.

«Με την πάροδο του χρόνου, ένα περιβάλλον με χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα παρατεταμένο δημοσιονομικό έλλειμμα για τη Σαουδική Αραβία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος της Aramco στο μέλλον», δήλωσε ο Neil Beveridge, ενεργειακός αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co. στο Χονγκ Κονγκ. «Δεν μπορείς να διαχωρίσεις την κυρίαρχη κυβέρνηση από την Aramco, δεδομένης της πολύ στενής σχέσης και της συμβολής της Aramco στη συνολική χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας».

Η Aramco ανέφερε ότι η ροή κεφαλαίων από τις δραστηριότητές της – ένα μέτρο που παρακολουθείται από τους επενδυτές και είναι παρόμοιο με τις ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες – ήταν στο ισοδύναμο των 26 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου πέρυσι, σύμφωνα με τον Fitch. Αυτό είναι κάτω από αυτό που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως η Shell και η Total SA απολαμβάνουν, στα 38 και 31 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα.

«Τα κεφάλαια από δραστηριότητες, τα οποία είναι οι ταμειακές ροές από δραστηριότητες πριν από τις μεταβολές στο κεφάλαιο κίνησης, είναι το καλύτερο μέτρο σύγκρισης της κερδοφορίας των εταιρειών πετρελαίου, δεδομένου ότι το Ebitda δε λαμβάνει υπόψη τη φορολογία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dmitry Marinchenko, ανώτερος διευθυντής της Fitch στο Λονδίνο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρείχε η Fitch σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας πέρυσι και την ταμειακή ροή ανά βαρέλι, το Bloomberg εκτιμά ότι η Aramco ανέφερε συνολική ροή κεφαλαίων από δραστηριότητες ύψους περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Αν και αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που παράγουν οι πετρελαϊκές εταιρείες, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο με το Ebitda. Η Shell, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ταμειακές ροές ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Exxon ανακοίνωσε ταμειακές ροές ύψους 36 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Η αξιολόγηση A + της Fitch για την Aramco είναι ένα επίπεδο κάτω από το AA- της Shell και της Total. Η αξιολόγηση του οίκου Moody’s βρίσκεται πολύ πίσω από το υψηλότερο επίπεδο Aaa της Exxon.

Ο γίγαντας του πετρελαίου έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να διοργανώσουν roadshow για την έκδοση ομολογιακού σε δολάρια από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η Fitch δήλωσε ότι η Aramco σχεδίαζε να πληρώσει για το 70% του μεριδίου της Sabic «σε δόσεις από το 2019 έως το 2021».

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επενδυτές τις επόμενες μέρες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Λος Άντζελες και το Σικάγο. Η Aramco επέλεξε τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase & Co. και η Morgan Stanley, για τη διαχείριση της προσφοράς χρέους.

Το σχέδιο με τα ομόλογα, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και η δημοσίευση των πρώτων αποσπασμάτων των στοιχείων ισολογισμού της Aramco αποτελούν όλα μέρος των φιλοδοξιών του Πρίγκιπα Mohammed, ο οποίος ελέγχει τους περισσότερους μοχλούς της εξουσίας στο βασίλειο και θέλει να κυνηγήσει μια δημόσια προσφορά στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του για την προετοιμασία της χώρας για την εποχή μετά το πετρέλαιο. Ωστόσο, η φιλοδοξία του να εξασφαλίσει αποτίμηση αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει συναντήσει αντίσταση από τους παγκόσμιους επενδυτές, προκαλώντας καθυστέρηση στη δημόσια προσφορά.

Αν επιτευχθεί ο στόχος, η προσφορά θα αντλήσει το ποσό-ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων με την πώληση ενός ποσοστού 5%, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ των 25 δισ. δολαρίων που πέτυχε η κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης Alibaba Group Holding Ltd. το 2014.

«Η Saudi Aramco έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας με αξιοπιστία Aaa, με ελάχιστο χρέος σε σχέση με τις ταμειακές ροές, μεγάλη παραγωγή, ηγετική θέση στην αγορά και πρόσβαση στη Σαουδική Αραβία σε ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στον κόσμο», δήλωσε ο Rehan Akbar της Moody’s: «Ωστόσο, η τελική αξιολόγηση περιορίζεται από την αξιολόγηση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας με Α1 λόγω των στενών δεσμών μεταξύ του κράτους και της εταιρείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Τα βιομηχανικά στοιχεία της Κίνας σηκώνουν τις ευρωαγορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE: Ποιοι εμποδίζουν την έρευνα για τον Λαυρεντιάδη;

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Στο 1,5 ευρώ η δεσμευτική προσφορά από το Oaktree για το Ιασώ