bloomberg
Sponsored by

Bloomberg

Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς πόλεις για τους ταξιδιώτες το 2019

  • Bloomberg
hong kong


Το Χονγκ Κονγκ είναι πιθανό να διατηρήσει τη θέση του ως η πιο δημοφιλής πόλη στον κόσμο το 2019, παρά την πολύμηνη πολιτική αναταραχή που έχει φέρει απότομη μείωση του τουριστικού ρεύματος. Εν τω μεταξύ, η Νέα Υόρκη πέφτει από την πρώτη δεκάδα και το Δελχί μπαίνει σε αυτήν για πρώτη φορά.

Η έκθεση Top 100 City Destinations της εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor International δείχνει ότι οι ασιατικοί προορισμοί κυριαρχούν στη λίστα, με πάνω από 40 συμμετοχές.

Η Μπανγκόκ αναμένεται να λάβει τη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από το Μακάο και τη Σιγκαπούρη.

Την πρώτη πεντάδα αναμένεται να συμπληρώσει το Λονδίνο, αν και έπεσε δύο θέσεις εν μέσω ενός αβέβαιου μέλλοντος, καθώς το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς θεωρήσεων για τους πολίτες της ΕΕ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εισερχόμενες αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,2% το 2019, σε 1,5 δισεκατομμύρια ταξίδια.

Η Νέα Υόρκη, ο πιο δημοφιλής αμερικανικός προορισμός, αναμένεται να βυθιστεί από την όγδοη θέση στην 11η, ενώ το Μαϊάμι (29ο), το Λος Άντζελες (33ο) και το Λας Βέγκας (38ο) είναι οι επόμενες αμερικανικές πόλεις στη λίστα. Ο ανταγωνισμός από την Ασία και την Ευρώπη έχει φέρει τις περισσότερες αμερικανικές πόλεις χαμηλότερα τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες αυξήθηκαν οι αφίξεις.

Σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης, Rabia Yasmeen, η εντεινόμενη εμπορική διαμάχη με την Κίνα είναι «μία από τις κύριες ανησυχίες για την ταξιδιωτική βιομηχανία». Η ίδια προσθέτει, ωστόσο, ότι πολλές αμερικανικές πόλεις προσπαθούν ενεργά να αξιοποιήσουν την τεράστια κινεζική τουριστική αγορά.

Η έρευνα της Euromonitor αφορά τους ξένους επισκέπτες, ή τις «αφίξεις», που μένουν περισσότερο από 24 ώρες και λιγότερο από ένα χρόνο σε περισσότερες από 400 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Οι αφίξεις περιλαμβάνουν άτομα που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, αναψυχή και για επίσκεψη σε συγγενείς ή φίλους, αλλά αποκλείουν όσους εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, καθώς και τους στρατιωτικούς, όσους εργάζονται σε πληρώματα, τους επιβάτες κρουαζιέρας και τα άτομα που εκτοπίζονται εξαιτίας πολέμου ή φυσικών καταστροφών.

Η λίστα του 2019 καταρτίστηκε με βάση εκτιμήσεις που βασίστηκαν στα στοιχεία για τις αφίξεις κατά τη διάρκεια μέρους του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμια ταξιδιωτική πρωτεύουσα θα μπορούσε να αλλάξει. Η τουριστική βιομηχανία της πόλης έχει πληγεί βαριά από τις διαδηλώσεις που γίνονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιούνιο και μετά.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Euromonitor Simon Haven υποστηρίζει ότι οι ισχυροί αριθμοί αφίξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα περιορίσουν τον αντίκτυπο των διαμαρτυριών στους συνολικούς ετήσιους αριθμούς επισκεπτών. «Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, οι εισερχόμενες αφίξεις αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τον Ιούλιο, οι αφίξεις άρχισαν να πέφτουν, με την πιο αξιοσημείωτη πτώση να είναι τον Αύγουστο, όταν η πόλη βίωσε πτώση κατά 40% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018», έγραψε σε email.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ, καθώς και τις προβλέψεις της Euromonitor, το σύνολο των αφίξεων στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να μειωθεί κατά 5%-10% το 2019», έγραψε ο Haven. Αυτός ο ρυθμός μείωσης θα διατηρούσε το οικονομικό αυτό κέντρο της Ασίας στην πρώτη θέση το 2019, δεδομένης της πρωτοκαθεδρίας του έναντι της Μπανγκόκ και των ισχυρών του επιδόσεων το 2018.

Γενικότερα, η λίστα της Euromonitor δείχνει ότι ο ασιατικός τουρισμός αναπτύσσεται. Η περιοχή αντιπροσωπεύει σημαντικά περισσότερες τοποθεσίες από οποιαδήποτε άλλη και ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά από την πρώτη έκδοση που δημοσιεύθηκε το 2013 και μετά.

Οι ταξιδιώτες εντός της Ασίας ευθύνονται για μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς τα επίπεδα των εισοδημάτων αυξάνονται και ο αριθμός Κινέζων επισκεπτών σε άλλες χώρες – καθώς και millennials ταξιδιωτών από ολόκληρη την περιοχή – αυξάνεται.

Το μεγαλύτερο άλμα στη λίστα για το 2019 αναμένεται να είναι αυτό της Χουργκάδα στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να σκαρφαλώσει στην 63η θέση, από την 82η θέση όπου βρισκόταν πέρυσι. Χάρη εν μέρει σε ένα πρόγραμμα τουριστικής μεταρρύθμισης και στη βελτίωση της ασφάλειας, η Αίγυπτος παραμένει ο κορυφαίος προορισμός της Βόρειας Αφρικής, ενώ το Κάιρο απολαμβάνει επίσης ισχυρή ανάπτυξη.

Άλλες πόλεις με αξιοσημείωτη άνοδο μεταξύ των κορυφαίων 100 είναι οι ινδικές Άγκρα και Μπανγκαλόρ και το Cebu στις Φιλιππίνες.

Στην Ευρώπη, παραδοσιακοί προορισμοί για ταξίδια, όπως η Βαρκελώνη, το Μιλάνο και η Βιέννη, έχουν υποχωρήσει στην κατάταξη, ενώ πόλεις που βρίσκονται σε προορισμούς εκτός της πεπατημένης, όπως η Κροατία, η Σλοβενία ​​και η Σουηδία, έχουν ανέβει. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, ωστόσο, τέτοιες τοποθεσίες δεν έχουν ακόμη μπει στις πρώτες 100 πόλεις.


ΣΧΟΛΙΑ