• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο μεγάλος πόλεμος: Γιατί ο χρυσός θα φτάσει στα 1.400 δολ. η ουγγιά

    • Bloomberg


    Ο χρυσός λένε οι παλιοί είναι ο βασιλιάς των επενδύσεων. Τον Απρίλιο του 2017 είχε αγγίξει την τα 1250 δολάρια η ουγγιά ενώ σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 1.336 δολαρίων. Όμως τώρα οι αναλυτές λένε ότι  στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα πέντε ετών αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος. Αυτές είναι οι προβλέψεις του Rick Rule (Διευθύνων Σύμβουλος)  της Sprott U.S. Holdings, που δραστηριοποιείται στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, εδώ και τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες. H Sprott U.S. Holdings είναι θυγατρική της καναδικής Sprott, με έδρα το Τορόντο και συνολικά υπό διαχείριση assets αξίας 8,9 δισ. δολαρίων.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Rule, τα συμβόλαια του χρυσού δεν αποκλείεται να φτάσουν έως τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά, εντός του 2018, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες στις αγορές για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου. Οι φόβοι, άλλωστε, για την πιθανότητα να ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος είναι εκείνοι που ωθούν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, καθώς η bull market στην αγορά ομολόγων πλησιάζει στο τέλος της, μετά από σχεδόν 30 χρόνια.

    Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, στην τρέχουσα συγκυρία, τα συμβόλαια του χρυσού διαπραγματεύονται πέριξ των 1.3370,50 δολαρίων ανά ουγγιά, μετά από τρία διαδοχικά τρίμηνα κερδών.

    «Ασχολούμαι με την αγορά του χρυσού εδώ και 40 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι το αίσθημα της διεθνούς εμπιστοσύνης στο αμερικανικό δολάριο και δη στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Η πορεία των αμερικανικών ομολόγων, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα μαρτυρά πως, εάν ξεσπάσει ένας εμπορικός πόλεμος, θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η πιθανότητα για έναν εμπορικό πόλεμο χωρίς νικητή αποτελεί μια σοβαρή πηγή ανησυχίας», προειδοποιεί ο Rick Rule.

    «Οι ανησυχίες για την αγοραστική δύναμη του δολαρίου σε μακροπρόθεσμη βάση είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε», τονίζει ο ίδιος.

    Πρόσφατα πάντως η IHS Markit προέβλεπε την  υποχώρηση των συμβολαίων του χρυσού στα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά ως τα τέλη του 2018.

    xmass



    ΣΧΟΛΙΑ