• Big Story

    Ξεκινάει η πιο δύσκολη εβδομάδα για το χρηματιστήριο (εξαιτίας των εκλογών στις ΗΠΑ)


    Η… καρδιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χτυπά αυτήν την εβδομάδα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα κρίνουν αν οι επόμενες μέρες θα θυμίζουν τον πανικό μετά το βρετανικό δημοψήφισμα ή θα βγάλουν μία αισιοδοξία που θα αναζωογονήσει την ελληνική (και όχι μόνο) αγορά.

    Οι αγορές έχουν άλλωστε επιλέξει τον υποψήφιο της… καρδιάς τους. Η υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton είναι αυτή που ξεκάθαρα θέλουν στο «τιμόνι» της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο οι επενδυτές: μία μετριοπαθής υποψήφια που θα συνεχίσει περίπου στον ίδιο δρόμο με τον απερχόμενο Barack Obama. Αν οι εκλογές της Τρίτης «βγάλουν» γυναίκα πρόεδρο, τότε οι διεθνείς αγορές θα «ανασάνουν» και πιθανότατα θα ανακάμψουν.

    Αν όμως πρόεδρος αναδειχθεί ο εκκεντρικός, απρόβλεπτος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Donald Trump, τότε αναμένεται… κόλαση, με πολλούς να παραπέμπουν στην πρόσφατη περίπτωση του Brexit, όταν οι αγορές πιάστηκαν στον ύπνο, καθώς προεξοφλούσαν (παραπλανημένες από τις δημοσκοπήσεις, όπως όλοι μας) επικράτηση του Bremain στο βρετανικό δημοψήφισμα. Ίσως γι’ αυτό τώρα, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά τη Hillary Clinton, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, έχοντας μάθει το μάθημά τους και προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο ισχυρό σοκ και να μετριάσουν τις απώλειές τους σε περίπτωση ενός απευκταίου για τους επενδυτές αποτελέσματος στις αμερικανικές εκλογές.

    Η ελληνική αγορά αναπόφευκτα θα επηρεαστεί από την όποια εξέλιξη, και για το λόγο αυτό πολλοί θα… ξενυχτήσουν τα ξημερώματα της Τετάρτης για να δουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και τις πρώτες αντιδράσεις στις ασιατικές αγορές, ώστε να είναι προετοιμασμένοι με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Όμως πέρα από τις αμερικανικές εκλογές, η εβδομάδα που ξεκινά είναι δύσκολη για το Χρηματιστήριο και για άλλους λόγους – κυρίως λόγω των διοικητικών προβλημάτων σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, που παραμένουν «ακέφαλες» και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το θέμα αυτό «ταλαιπωρεί» και την εγχώρια αγορά.

    Από την άλλη, οι πρώτες αντιδράσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα προμηνύουν μάλλον μία ουδέτερη ή και ελαφρώς θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς, καθώς τα πρόσωπα που επελέγησαν και οι διορθωτικές κινήσεις (αλλά και οι δηλώσεις) στις οποίες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν μία διάθεση να «τρέξει» η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς προσκόμματα, η δεύτερη αξιολόγηση και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μίας πλήρους ρήξης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, γεγονός που φυσικά αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές.

    Όμως η όποια θετική επίδραση από τον ανασχηματισμό δύσκολα θα είναι τέτοια που θα ισορροπήσει την αγορά σε περίπτωση που οι κάλπες στις ΗΠΑ βγάλουν Trump… Επομένως, υπομονή μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οριστικό: Τόσο θα πληρώσουμε για τα τέλη κυκλοφορίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραλαμβάνει… χάος ο Γιώργος Σταθάκης: Οι εκκρεμότητες που άφησε πίσω του ο Σκουρλέτης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ