• Τράπεζες

    Goldman Sachs: Ορόσημο για τράπεζες και διαπραγματεύσεις τα stress tests

    • NewsRoom
    Goldman Sachs


    Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Goldman Sachs στα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο, χαρακτηρίζοντάς τα ως σημαντικό ορόσημο, ικανό να εξαλείψει τους κινδύνους βραχυπρόθεσμου dilution στις ελληνικές τράπεζες. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει ακόμα πως τα αποτελέσματα των stress tests θα συμβάλουν σημαντικά στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM.

    Όπως σημειώνει, ενώ τα προηγούμενα stress tests οδήγησαν σε κεφαλαιοποιήσεις που ξεπέρασαν τα 45 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες από το 2012/13,  αυτή τη φορά τα αποτελέσματα αναμένονται να είναι ευχάριστα. Η Alpha Bank (σύσταση buy, τιμή στόχος τα 2,55 ευρώ) παραμένει η κορυφαία επιλογή της Goldman Sachs στην Ελλάδα και το προτιμώμενο trade της ανάκαμψης του τραπεζικού κλάδου λόγω του χαμηλότερου προφίλ ρίσκου, της προόδου στο μέτωπο των NPEs και της χαμηλής της αποτίμησης. Για τις άλλες τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) τηρεί ουδέτερη στάση με τις τιμές-στόχους να διαμορφώνονται στα 1,00 ευρώ, 0,30 ευρώ και 3,55 ευρώ αντίστοιχα.

    Η Goldman θεωρεί πως ενώ το αποτέλεσμα των “ασκήσεων” είναι αβέβαιο, ο συνδυασμός των υψηλότερων κεφαλαιακών δεικτών και των σχετικά λιγότερο απαιτητικών παραδοχών και μεθοδολογίας αφήνουν τις τράπεζες καλύτερα προετοιμασμένες για την άσκηση σε σχέση με το 2015. Τα καθησυχαστικά σχόλια από τους Έλληνες αξιωματούχους δε και τα πρακτικά εμπόδια που υπάρχουν στο να υλοποιηθεί μία μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου στηρίζουν περαιτέρω το θετικό αποτέλεσμα των stress tests. Με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 30% σε σχέση με τον περασμένο μήνα, η αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο από αναμενόμενο.

    Μετά την ολοκλήρωση των tests, η “εκκαθάριση” των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και οι προοπτικές της Ελλάδας μετά την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα του ESM πιθανόν να παραμείνουν στο προσκήνιο. Το απόθεμα των NPEs στην Ελλάδα (περίπου 100 δισ. ευρώ) αγγίζει το 50% των ακαθάριστων δανείων και είναι μεγαλύτερο από το 60% του ΑΕΠ με τους στόχους του SSM να περιμένουν μείωση κατά 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Η ανάπτυξη δε των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των πωλήσεων NPLs είναι ενθαρρυντική, όπως υπογραμμίζει, αλλά η επιτυχία εξαρτάται από ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό σκηνικό.

    Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα. Αναμένει μόνο σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και του ζητήματος της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Το 2017 ήταν ένα δύσκολο έτος για τις ελληνικές τράπεζες, όπως σημειώνεται, και χαρακτηρίστηκε από πιέσεις στα βασικά έσοδα και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με το guidance να δείχνει προς περαιτέρω επιβαρύνσεις στα προ προβλέψεων έσοδα (PPI) το 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί και πάλι την Ευρώπη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διοικητική αναδιάρθρωση στον ΟΛΘ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι εκλογές θα είναι λύτρωση για τη χώρα»



    ΣΧΟΛΙΑ