• Big Story

    Θρίλερ το Σαββατοκύριακο για Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη. Επαφές και συζητήσεις με τις ώρες (παρόντες και οι τραπεζίτες )


    Ανάσα για τη Μαρινόπουλος μετά τη θετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών,  να κάνει δεκτή την αίτηση της εταιρείας για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα έχει καθοριστεί η εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Κανείς δε θα τολμούσε ούτε και θα ήθελε να φανταστεί το τι θα ακολουθούσε εάν η απόφαση ήταν αρνητική.

    Αυτή η απόφαση ουσιαστικά ανακουφίζει τους 12.500 εργαζόμενους της πάλαι ποτέ κραταιάς αλυσίδας του λιανεμπορίου καθώς η Μαρινόπουλος, όπως έχει δεσμευτεί, θα συνεχίσει την καταβολή μισθών και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας. Αλλά ταυτόχρονα για τους μετόχους σημαίνει την αρχή του πιο δύσκολου αγώνα που έχουν κληθεί να δώσουν έως σήμερα. Το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί θα είναι γεμάτο από αγωνία και θα έχει χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι μέτοχοι θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες έτσι ώστε να συμφωνηθεί το σχέδιο εξυγίανσης του Ομίλου.

    Σημαντικό ρόλο από εδώ και πέρα καλείται να αναλάβει και ο Όμιλος Σκλαβενίτη, ο οποίος δια μέσου επιστολής του έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο εξυγίανσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: “Μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η I. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ, με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιχθείσες από τον Όμιλο της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους Πιστωτές και τις Δανείστριες Τράπεζες“.

    carefour marinopoulos

    Οι προϋποθέσεις αυτές που έχει θέσει η Σκλαβενίτης, σύμφωνα με την επιστολή της που αναγνώστηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού “due diligence” (Οικονομικού, Φορολογικού και Νομικού Ελέγχου), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του Ομίλου καθώς και οι λοιπές συνθήκες που θα διαπιστωθούν ή θα διαμορφωθούν, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

    Από εδώ και πέρα, αρχίζει το πιο κρίσιμο κομμάτι του δράματος της Μαρινόπουλος μιας και οι επαφές και οι ομιλίες με τους τραπεζικούς φορείς τώρα έχουν τουλάχιστον μια κάποια βάση για να ξεκινήσουν, αφού ο Όμιλος έχει πάρει το πράσινο φως για την προστασία του από τους πιστωτές του. Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι τα χρέη της Μαρινόπουλος προς τους εκατοντάδες προμηθευτές της ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ, ένα ποσό που κάνει ακόμα και τους πιο έμπειρους ανθρώπους της αγοράς να γουρλώνουν τα μάτια τους στη θέα του. Η Μαρινόπουλος χρωστάει κοινώς της Μιχαλούς. Ενδεικτικά, στην Εθνική Πανγαία χρωστάει 7,8 εκ. ευρώ, στην Creta Farms χρωστάει 8,6 εκ. ευρώ, στη Νίκας οφείλει 4,2 εκ. ευρώ, στον Καραμολέγκο χρωστάει 10,82 εκ. ευρώ, ενώ σε Σαράντη, Κρι Κρι και Δέλτα έχει οφειλές ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, 5,5 εκατ. ευρώ και 18,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη
    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, επιχειρηματίας Όμιλος Σκλαβενίτη

    Η έγκριση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την προστασία της Μαρινόπουλος από την άνευ ελέγχου κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων από τους πιστωτές της ήρθε παρά την αιφνιδιαστική κίνηση του ελληνικού Δημοσίου να καταθέσει εναντίον της αίτησης της εταιρείας, τραβώντας ουσιαστικά το χαλί κάτω από τα πόδια της εταιρείας στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί το 45% των πιστωτών, ανάμεσά τους το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις, τάχθηκε υπέρ της αίτησης.

    Η επίσημη ανακοίνωση της Μαρινόπουλος έχει ως εξής:

    “Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία. Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές. Η έγκριση της υπαγωγής της εταιρίας σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση”.

    Οι επόμενες ημέρες προβλέπονται δύσκολες για τους μετόχους της ιστορικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ μιας και οι διακοπές και τα μπάνια θα δώσουν τη θέση τους σε ατελείωτα meetings με τις τράπεζες και μελέτες των οικονομικών στοιχείων και μεγεθών. Η αγωνία και το άγχος της διάσωσης της εταιρείας  θα είναι η γεύση που θα αφήσουν οι επόμενοι μήνες στον κ. Λεωνίδα Μαρινόπουλο και τους υπόλοιπους μετόχους της επιχείρησης μέχρι και την 21η του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους που αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας στο άρθρο 99.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/dim-koutsolioutsos-imerisia-kerdi-216-ekat-evro-adinamos-krikos-i-trapezes/58029



    ΣΧΟΛΙΑ