• Big Story

    Ώρα μηδέν. Ξεκινάει τώρα η διαδικασία για την Μαρινόπουλος. Θετική η απόφαση εκτιμούν νομικοί

    Ελλάδα


    Έφτασε η ώρα μηδέν. Το μέλλον της εταιρείας «Μαρινόπουλος», και μαζί και το μέλλον των 15.000 περίπου ανθρώπων (12.500 που εργάζονται στην επιχείρηση+2.500 προμηθευτών) , κρίνεται στο Πρωτοδικείο, που καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99, σε μία υπόθεση που παρακολουθούν με ανησυχία και οι προμηθευτές και οι άλλοι πιστωτές της «Μαρινόπουλος». Το πιθανότερο είναι όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την μεγάλη εταιρία.

    Άλλωστε όπως έγραψε χθες το mononews.gr η Σκλαβενίτης έχει ζητήσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο αναφορικά με την περαιτέρω ανάληψη βαρών εκ μέρους των υφιστάμενων μετόχων (Μαρινόπουλοι), όσο και σε σχέση με τους όρους αποπληρωμής παλαιών και νέων τραπεζικών δανείων, ώστε να είναι βιώσιμη η εταιρία.

    Επίσης

    1. Η  Μαρινόπουλος δήλωσε ότι θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην ώρα τους . Δεσμεύεται ακόμα να κάνει το παν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της πληρωμής τους.

    2. Η πλευρά του δημοσίου αλλά και των τραπεζών αναμένεται να στηρίξει απολύτως το αίτημα για την υπαγωγή στο άρθρο 99. Εκτιμάται ότι θα συνταχθεί με την εταιρία μεγάλο μέρος των προμηθευτών, ιδίως δε οι μεγάλες εταιρίες που έχουν και τα μεγάλα ανοίγματα με τη Σκλαβενίτης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Τα χρέη των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 (Μαρινόπουλος ΑΕ, Αφοί Μαρινόπουλος Συμμετοχική ΑΕ, Express m AE και ΞΥΝΟΣ ΑΕ) ξεπερνούν το 1,8 δις ευρώ, με τη «Μαρινόπουλος» να έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών της, που περιλαμβάνει εξόφληση όλων των οφειλών (χωρίς κανένα κούρεμα) σε βάθος 15ετίας. Ωστόσο, σε περίπτωση που η πρότασή της δε γίνει αποδεκτή και οδηγηθεί σε αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία υποστηρίζει πως με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί ένα μικρό μόνο μέρος των οφειλών της (γύρω στο 20%), που σημαίνει ότι οι πιστωτές της θα υποστούν ένα δυσβάσταχτο κούρεμα.

    Σε ποιους χρωστάει

    Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες χρωστά μεγάλα ποσά ο Μαρινόπουλος είναι οι Εθνική Πανγαία (7,8 εκατ. ευρώ), Creta Farm (8,6 εκατ. ευρώ), Νίκας (4,2 εκατ. ευρώ), Καραμολέγκος (10,82 εκατ. ευρώ), Σαράντης (6,4 εκατ. ευρώ), Κρι Κρι (5,5 εκατ. ευρώ), Δέλτα (18,7 εκατ. ευρώ). Είναι προφανές ότι σε περίπτωση «κανονιού» από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, οι εταιρείες αυτές θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους μικρότερους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος», πολλοί από τους οποίους ενδεχομένως να χρειαστεί να βάλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους σε αυτό το δυσμενές σενάριο.

    Πάντως σύμφωνα με πηγές κάποιοι προμηθευτές μικροί και μεγάλοι (ο οποίοι βέβαια έχουν πάρει κάποια χρήματα) θα ζητήσουν την απόρριψη του αιτήματος. Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η Μαρινόπουλος βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sta-768-ekat-evro-i-apetisis-isigmenon-eterion-apo-ti-marinopoulos-ke-epete-sinechia/57607

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/seliges-oreskrineteitichi-15000anthropontis-marinopoulos/57719

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/protathlitria-i-eurobank/57668



    ΣΧΟΛΙΑ