• Big Story

    Οι ταύροι επικράτησαν στις διεθνείς αγορές. Τα υπερκέρδη και οι μεγάλες ζημιές

    • NewsRoom


    Από τον πανικό στην ευφορία και από τις μεγάλες απώλειες στα υψηλά κέρδη. Πλήρης αλλαγή σκηνικού καταγράφηκε στις διεθνείς αγορές από τα ξημερώματα της Τετάρτης έως το κλείσιμο τους , οι οποίες μετά την αρχική “βουτιά” στον απόηχο της νίκης  – έκπληξη του Ρεπουμπλικανού και απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ, όχι απλώς βρήκαν τον βηματισμό τους, αλλά ορισμένοι δείκτες επιδόθηκαν μάλιστα και σε μίνι ράλι.

    Όμως όπως εξήγησε σε συνέντευξη του στο CNBC ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριαν η  πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ ήταν αυτή που καθησύχασε τις αγορές. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κάνει τρία πράγματα για να σταθεροποιήσει τις χρηματιστηριακές αγορές και να αποτρέψει νέα πτώση, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν στο CNBC.

    “Προσωπικά πιστεύω ότι ο Τράμπ θα τα πάει καλά καθώς είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, που τα είχε καταφέρει μέσα από τα προσωπικά του οικονομικά προβλήματα αρκετά καλά στο παρελθόν”, δήλωσε ο κ. Βαφειάς.

    “Δεν μπορώ να πιστέψω το που βρισκόμασταν χθες το βράδυ. Είναι σουρεαλιστικό, τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών όσο και οι κινήσεις στην αγορά”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Yousef Abbasi, στρατηγικός αναλυτής της Jones Trading Institutional Services.

    Αρχικά τα διεθνή χρηματιστήρια από την Ασία μέχρι και τις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα πτωτικά στην απροσδόκητη νίκη Τραμπ που – όπως και στην περίπτωση του Brexit – έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους επενδυτές, καθώς ως γνωστόν η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι η νέα κάτοικος του Λευκού Οίκου θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

    Μόλις όμως άρχισε να διαφαίνεται το αποτέλεσμα (πρωινές ώρες Ελλάδος), το επενδυτικό σοκ προκάλεσε “σεισμό” στις αγορές ξυπνώντας τις νωπές ακόμη μνήμες της 24ης Ιουνίου μετά την επικράτηση του Brexit. Τα χρηματιστήρια βυθίστηκαν, το ίδιο και το πετρέλαιο, το δολάριο δέχτηκε πλήγμα, το μεξικάνικο πέσο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, ενώ αντίθετα ο χρυσός εκτοξεύτηκε, καθώς οι επενδυτές βρήκαν για άλλη μια φορά καταφύγιο στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

    stock- traders new york stock exchange nyse

    Ωστόσο, λίγες μόλις ώρες μετά την επισφράγιση της νίκης Τραμπ, η εικόνα στα διεθνή ταμπλό ήταν εντελώς διαφορετική. Η Wall Street γύρισε σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να σημειώνει μάλιστα τριψήφια άνοδο, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, το πετρέλαιο ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας και ο χρυσός διέγραψε όλα του τα κέρδη τερματίζοντας σε αρνητικό έδαφος τις συναλλαγές.

    Καταλύτης στην ταχύτατη απορρόφηση των αρχικών απωλειών ήταν, σύμφωνα με αναλυτές, το ενωτικό προφίλ που εμφάνισε στην πρώτη του ομιλία ο νέος πλανητάρχης, Ντόναλντ Τραμπ.

    Ωστόσο, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή λέγοντας πως η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί και πως τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς  οι πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένουν ακόμη άγνωστες.

    Μάλιστα, η αβεβαιότητα  που προκαλεί το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να επηρεάσει την πορεία νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, αποτρέποντάς την ενδεχομένως από μια αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

    Άλλωστε και ο γνωστός οικονομολόγος El – Erian απέδωσε την στροφή του επενδυτικού κλίματος στον τόνο της ομιλίας του Τραμπ. Όπως ανέφερε, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά σε ένα σχέδιο Τραμπ που επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και επενδύσεις στις υποδομές.

    Ωστόσο, προειδοποίησε πως δεν θα έχουν την ίδια στάση απέναντι στο σχέδιό του όσον αφορά στο εμπόριο, σημειώνοντας πως ο Τραμπ πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά του για επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών.

    Wall Street: Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

    Με ράλι “τερμάτισαν” οι δείκτες της Wall Street, οι οποίοι και κατάφεραν να αναπτύξουν αντιστάσεις απέναντι στο πρώτο “σοκ” της νίκης του Donald Trump.

    Συγκεκριμένα, η άνοδος του βιομηχανικού Dow Jones έφθασε ενδοσυνεδριακά μέχρι και τις 316 μονάδες, ξεπερνώντας τα ιστορικά υψηλά. Ο δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 256,95 μονάδων ή 1,40% στις 18.589,69 μονάδες, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Αυγούστου, με την Pfizer και την Caterpillar να ηγούνται του “άλματος”.

    Ο S&P 500 διαμορφώθηκε 1,11% υψηλότερα στις 2.163,26 μονάδες, με ώθηση από τους κλάδους των τραπεζών και της υγείας.

    Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά επίσης 1,11% στις 5.251,07 μονάδες.

    gold

    Ευρώπη

    Στο πράσινο έκλεισαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες. Ο Euro Stoxx 50 σημείωσε κέρδη 0,98%, ενώ στους επιμέρους δείκτες ο γερμανικός Dax έκλεισε με άνοδο 1,56%. Κέρδη 1% κατέγραψε και ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 1,49%. Στην Ελβετία ο SMI ενισχύθηκε κατά 1,99%.

    Αντίθετα, η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν κατάφερε να ξεφύγει των απωλειών, περιορίζοντας ωστόσο την πτώση και κλείνοντας μακριά από τα χαμηλά ημέρας. Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,10%, ο IBEX στην Ισπανία έχασε 0,4% ενώ ο PSI στην Πορτογαλία κατέγραψε πτώση 1,47%.

    Οι μετοχές “απεγκλωβίστηκαν” από τα χειρότερα, μετά από το μήνυμα του Trump ότι θα είναι “πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς”. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο “δείκτης φόβου” VIX γνώρισε “άλμα” της τάξεως του 10%, ενώ πλέον υποχωρεί κατά 15%.

    stock Investors are buying emerging-market assets like they’re going out of style. Are they nuts?

    Έχασε όλα του τα κέρδη ο χρυσός

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο χρυσός διαγράφοντας τα κέρδη ενός εντυπωσιακού ενδοσυνεδριακού άλματος της τάξης του 5% που ακολούθησε της νίκης Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

    Ωστόσο, η ανάκτηση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου των επενδυτών, “ανάγκασε” το πολύτιμο μέταλλο να παραδώσει τα αρχικά του κέρδη κλείνοντας με πτώση 1 δολαρίου ή 0,1% στα 1.273,5 δολάρια την ουγκιά.

    Σε υψηλό εβδομάδας το πετρέλαιο

    Σε υψηλό εβδομάδας έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ώρες στις αγορές. Ωστόσο, τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, καθώς και αύξηση της εγχώριας παραγωγής περιόρισαν την δυναμική ανόδου της τιμής του μαύρου χρυσού.

    Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 29 σεντς ή 0,6% στα 45,27 δολάρια την ουγκιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 2 Νοεμβρίου.  Σημειώνεται ότι η αρχική αντίδραση του πετρελαίου στη νίκη Τραμπ ήταν πτώση της τάξης του 2,8%.

    Νωρίτερα, τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA) έδειξαν πως η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου μετά την αύξηση ρεκόρ των 14 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα. Η άνοδος ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών που την τοποθετούσαν στα 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.



    ΣΧΟΛΙΑ