• Big Story

    Τα ξένα κεφάλαια γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα. Τι ψάχνουν Κινέζοι και Άραβες επενδυτές


    Απέχουν από την ελληνική αγορά οι διεθνείς επενδυτές και όπως βλέπουν οι τραπεζίτες, «τα στόρυ της εγχώριας οικονομίας και του κλάδου, ξεθώριασαν για τα καλά».

    Oπως εξηγούν στο mononews τραπεζίτες που έχουν επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι μεγάλοι διαχειριστές δεν ασχολούνται με την ελληνική αγορά. Μόνο όσοι έχουν τοποθετηθεί κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή έχουν μεγάλες θέσεις σε εταιρείες και αυτοί γιατί ανησυχούν μήπως χρειαστεί να βάλουν νέο χρήμα για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους.

    Δεν αναζητούν πάντως νέες ευκαιρίες αλλά ακόμη και όσοι, λίγοι, παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι ότι κάποια στιγμή θα λυθεί το θέμα του χρέους και επανέλθει σε ανάκαμψη η οικονομία, επίσης δεν αγοράζουν.

    Την περίοδο 2012-2016 από το ΧΑ αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 52 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και οι ομολογιακές εκδόσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων επιχειρήσεων.

    Οι τρέχουσες αποτιμήσεις των θέσεων αυτών είναι σήμερα δραματικά χαμηλότερες και οι επιλογές των διαχειριστών, δικαιολογημένες τη δεδομένη χρονική συγκυρία έχουν βγάλει εκτός αγοράς πολλούς εξ αυτών.

    Άρα, η ανάληψη του ρίσκου της Ελλάδας ξανά, θεωρείται μακρινή επιλογή. Οσο δε, και αν προσπαθούν Έλληνες IR να τους μεταπείσουν, δεν το καταφέρνουν.

    Οι ξένοι «κουράστηκαν» να περιμένουν κάθε αξιολόγηση και να βλέπουν μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονται. Είναι ενδεικτικό ότι οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, ύψους 3,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, μειώθηκαν στα 606 εκατ. το 2015 και διαμορφώνονται στα 468 εκατ. μέχρι στιγμής φέτος. Τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, σημειώθηκαν οι πρώτες καθαρές εκροές. Το μεγαλύτερο μέρος των εισροών του 2015 και του 2016 αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πέρυσι και την πώληση του 51% του ΟΛΠ φέτος.

    Επίσης χωρίς νόημα είναι πλέον το στόρυ του QE και της ρύθμισης του χρέους. Νέες θέσεις κτίστηκαν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα υπό αυτή την προσδοκία και σε αυτή τη φάση, όσοι περιμένουν πλέον το QE, το αναμένουν για να μειώσουν τις θέσεις τους.

    Το μόνο στόρυ φαίνεται να αφορά επενδυτές άλλου είδους και συγκεκριμένα, αυτούς που επικεντρώνονται σε χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, τουριστικά ακίνητα και δουλειές επενδυτικής τραπεζικής, όπως επίσης και όσους ασχολούνται με ιδιωτικοποιήσεις.

    Στην παρούσα φάση, ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν τα στελέχη των διεθνών οργανισμών- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Παγκόσμια Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Ενδιαφέρον δείχνουν κινεζικά και αραβικά επενδυτικά κεφάλαια και την ερχόμενη εβδομάδα η διεθνής διάσκεψη EU-Arab World Summit: Partners for Growth & Development γίνεται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή οικονομικών παραγόντων της ευρύτερης περιφέρειας της Εγγύς και Mέσης Aνατολής ενώ γίνονται επισκέψεις κινεζικών επιχειρήσεων και τραπεζικών εκπροσώπων με άξονα μεγάλες υποδομές.



    ΣΧΟΛΙΑ