• First Top Stories

    Υπόθεση εξοπλιστικών στη Σαουδική Αραβία: Για απιστία ερευνάται ο Π. Καμμένος


    Στη Βουλή διαβιβάζει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τη δικογραφία για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία ζητώντας να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για το κακούργημα της απιστίας.

    Η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διενήργησε προκαταρκτική εξέταση, με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση της πώλησης 300.000 βλήματα, τύπου 105 mm, από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού. Φέρεται ωστόσο να «σκόνταψε» στο όνομα του υπουργού Πάνου Καμμένου, με αποτέλεσμα να σταματήσει η έρευνα και να ζητηθεί η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνεται η κατάθεση μόνο ενός μάρτυρα, ο οποίος φέρεται να μην είναι ο υποτιθέμενος μεσάζοντας Βασίλης Παπαδόπουλος. Ο επιχειρηματίας φέρεται να κλήθηκε σε κατάθεση από τους εισαγγελείς αλλά δεν παρουσιάστηκε ενώπιον τους.

    Η παραγγελία για έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφορούσε στη νομιμότητα της συμφωνίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τον φερόμενο ως εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας για την πώληση βλημάτων συνολικού ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, αν και η ελληνική πρεσβεία στο Ριάντ ενημέρωσε τον περασμένο Ιούνιο τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι οι Σαουδάραβες δεν επιβεβαιώνουν ότι εκπρόσωπος τους είναι ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, εντούτοις δόθηκε εντολή στο γ.δ. Εξοπλισμών να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την εταιρεία του επιχειρηματία, για την πώληση στη Σαουδική Αραβία, 300.000 βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού.

    Παρακάμφθηκε δηλαδή, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο νόμος που ορίζει ότι αγοραπωλησία αμυντικού υλικού γίνεται πάντα με απευθείας συμφωνία μεταξύ των κρατών κι όχι μέσω μεσαζόντων για να εκλείψουν φαινόμενα προηγούμενων ετών με μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Και μόνο όταν υπάρχει επίσημος πληρεξούσιος της τρίτης χώρας, μπορεί να επέλθει συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ