• Big Story

    Στα χέρια των distress funds τα κόκκινα δάνεια με τις ευλογίες της κυβέρνησης


    Η κυβέρνηση Τσίπρα παραδίδει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (τα ληξιπρόθεσμα ενυπόθηκα τραπεζικά δάνεια) στα χέρια εταιρειών distress funds μέσω των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παρασκευόπουλου αντίστοιχα.

    Έτσι διευκολύνεται και το σχέδιο των τραπεζών και των Δ.Ο.Υ. για πλειστηριασμούς ακινήτων των φορολογουμένων, τόσο κατασχεθέντων όσο και αυτών προς κατάσχεση, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους για να τα συντηρήσουν.

    Επίσης, κατατέθηκε σχέδιο προεδρικού διατάγματος τη Μεγάλη Εβδομάδα για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται καθώς επίσης και για το αρμόδιο όργανο που θα αναλάβει τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων αυτών. Πρόκειται για δικαστικό επιμελητή που υποχρεούται να προσλάβει φυσικό ή νομικό πρόσωπο για εκτιμητή, το οποίο να περιλαμβάνεται στις λίστες του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών

    Μέχρι τώρα ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων γινόταν με βάση την αντικειμενική τους αξία και όχι την εμπορική, όπως ισχύει πλέον.

    Ο πιστοποιημένος εκτιμητής θα πρέπει να καταθέσει την εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή μέσα στην προκαθορισμένη ημερομηνία «σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας».

    Η έκδοση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπεται από το άρθρο 9 του νόμου 4335/2015 και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε μόνο νομοτεχνικές παρατηρήσεις.

    Συμβούλιο της Επικρατείας
    Συμβούλιο της Επικρατείας

    Τα distress funds ειδικεύονται στην αναζήτηση και αγορά περιουσιακών στοιχείων και δανείων από ιδιώτες και επιχειρήσεις που αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν και έτσι, αναγκάζονται να τα πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή. Εκπρόσωποι των distress funds βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και οργανώνονται προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά ελληνικών κόκκινων δανείων στο 20-30% της αξίας τους. Οι τράπεζες τους διαθέτουν τις ανάλογες πληροφορίες και έτσι επιτυγχάνουν την αναμόχλευση στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφια προς κατάσχεση βρίσκονται πάνω από 300.000 ακίνητα με κόκκινα δάνεια καθώς και 200.000 δάνεια νοικοκυριών και 100.000 επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία έχουν δοθεί ως εγγυήσεις ακίνητα. Ακόμα, τα distress funds ενδιαφέρονται και για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και εξοχικής κατοικίας, δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταναλωτικά δάνεια και μεγάλα ξενοδοχεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/giati-i-athina-epilegi-sinechos-tin-apomonosi/41595

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/lefkos-ikos-i-ellada-prepi-na-efarmosi-domikes-metarrithmisis/41818



    ΣΧΟΛΙΑ