• Big Story

    Σοκ. Ναι στις ομαδικές απολύσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής προτείνει ο Εισαγγελέας του ΔΕΕ

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Εάν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετήσει την πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα Nils Wahl, περί ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα μετά από προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για παρόμοιες υποθέσεις. Επί της ουσίας δεν θα έχει νόημα λένε νομικές πηγές το αίτημα των θεσμών περί απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων το Φθινόπωρο.

    Η απόφαση 

    Κατά του ελληνικού δημοσίου είναι η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για την υπόθεση (C‑201/15) που αφορά σε προσφυγή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατά του ελληνικού δημοσίου και συγκεκριμένα κατά του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ομαδικές απολύσεις.

    Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα εάν η εταιρεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος τότε μπορεί να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις. Συνεπώς δεν δέχεται τη δυνατότητα του εκάστοτε Έλληνα υπουργού Εργασίας να ασκεί βέτο στην απόφαση μιας επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.

    Nils Wahl. Εισαγγελέας
    Nils Wahl. Εισαγγελέας

    Ο εισαγγελέας αναφέρει ως τελικό συμπέρασμα ότι: ” Από τους λόγους που παρατέθηκαν ανωτέρω προκύπτει ότι φρονώ ότι το άρθρο 49 ΣΛΕΕ, ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα του άρθρου 16 του Χάρτη, απαγορεύει διάταξη όπως η επίμαχη ρύθμιση. Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα.”

    Και καταλήγει στην εξής πρόταση: “Βάσει των προεκτεθέντων, φρονώ ότι στα προδικαστικά ερωτήματα πρέπει να δοθεί η απάντηση ότι, κατά την ορθή ερμηνεία, το άρθρο 49 ΣΛΕΕ, ερμηνευόμενο υπό το πρίσμα του άρθρου 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύει διάταξη όπως αυτή του άρθρου 5, παράγραφος 3, του νόμου 1387/1983, Έλεγχος των ομαδικών απολύσεων και άλλες διατάξεις, της 18ης Αυγούστου 1983, όπως έχει τροποποιηθεί (ΦΕΚ Αʹ, 110/18‑19.8.1983), η οποία, μεταξύ άλλων, απαιτεί από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν προβούν σε ομαδικές απολύσεις, και η οποία εξαρτά την εν λόγω έγκριση από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, από την κατάσταση της επιχειρήσεως και από το συμφέρον της εθνικής οικονομίας.

    Η ηγετική ομάδα της ΑΓΕΤ Ηρακλής από τον Γιώργο Μίχο (αριστερά)
    Η ηγετική ομάδα της ΑΓΕΤ Ηρακλής από τον Γιώργο Μίχο (αριστερά)
    Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα.”



    ΣΧΟΛΙΑ