• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις: Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συζητούν το ελληνικό χρέος την Παρασκευή


    Το ελληνικό χρέος θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν την Παρασκευή οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ με τους υπουργούς Οικονομικών πέντε ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών στο Βερολίνο, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στη συνάντηση θα μετέχει και ο ESM καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν). Πρόκειται δηλαδή για μια συνεδρίαση του Washington Club.

    Tην ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και επίκεντρο των συνομιλιών είναι οι μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

    Πηγές της κυβέρνησης διαπίστωναν πως η συμφωνία στη διαπραγμάτευση “κολλά” στα εργασιακά, καθώς υπάρχει “τεράστιο χάσμα” μεταξύ της θέσης του ΔΝΤ και του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

    Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού συνδρομητικού ειδησεογραφικού πρακτορείου MNI, οι Ευρωπαίοι εταίροι φέρονται να εξετάζουν σχέδιο Β για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το MNI, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να διαφωνούν πάνω στους μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να πετύχει η ελληνική πλευρά.

    Στην πράξη, αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι οι εταίροι δεν δέχονται την πρόταση του ΔΝΤ για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, στόχοι που συνδέονται άρρηκτα με το μέγεθος του χρέους και το κόστος εξυπηρέτησής του. Το Ταμείο έχει ζητήσει μείωση του στόχου για πρωτογενές μετά το 2018 από το 3,5% στο 1,5% και σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο: Μειώσεις έως και 42% στις κύριες συντάξεις ζητά το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Έρχονται 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το 2017-Με ποιο τρόπο θα γίνονται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κι άλλες περικοπές αντί αύξηση δαπανών ζητά ο Β. Σόιμπλε



    ΣΧΟΛΙΑ