ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάρι Σάμερς για δασμούς Τραμπ: «O πιο ακριβός και μαζοχιστικός εμπορικός πόλεμος» – Τι λένε Ρουμπινί, Κρούγκμαν, Ελ-Εριάν και άλλοι
Clinton περίμεναν (και ήθελαν), Trump τους ήρθε… Η μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις αμερικανικές εκλογές «έπιασε στον ύπνο» όλη την Ευρώπη, και μαζί και την Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι ηγέτες αντέδρασαν είτε με καθυστέρηση, είτε σπασμωδικά στο γεγονός, και μόνο εκείνοι που πραγματικά ενθουσιάστηκαν με την εκλογή του Trump, όπως η Γαλλίδα ηγέτιδα της ακροδεξιάς Marine Le Pen και ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Nigel Farage, έσπευσαν να συγχαρούν τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.
Έτσι, και η ελληνική κυβέρνηση ήταν για πολλές ώρες χωρίς «πυξίδα», περιμένοντας να πάρει… γραμμή από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το πώς θα υποδέχονταν την εκλογή του Donald Trump, για να προχωρήσει με τη σειρά της σε επίσημα συγχαρητήρια, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως δεν υπήρξε καμία επαφή του Μαξίμου με κανέναν από το επιτελείο του Trump.
Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στενούς δεσμούς με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, και προσέβλεπε σε νίκη της Hillary Clinton για μία καλή συνεργασία που θα ενίσχυε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αντίθετα, δίαυλοι επικοινωνίας με τους Ρεπουμπλικανούς δεν υπάρχουν, κι έτσι ο Donald Trump αποτελεί… άγνωστο Χ για το Μαξίμου, όχι μόνο γιατί κανείς δεν ξέρει ποια ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει (κάτι που άλλωστε προβληματίζει ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς ο Trump θεωρείται απρόβλεπτος και παρορμητικός), αλλά και γιατί δεν έχει επαφές με το επιτελείο του.
Είναι προφανές ότι στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την εκλογή του Trump, κι ας προσπαθούν κυβερνητικές πηγές να μας πείσουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα 2 ενδεχόμενα». Κακά τα ψέματα, ακόμα και αν με τις τελευταίες δημοσκοπικές γκάφες διεθνώς υπάρχει ένας σκεπτικισμός για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, όταν οι πιθανότητες που δίνονταν για νίκη της Hillary Clinton έφταναν το 90 ή και 95%, κανείς δεν πίστευε πως ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα έκανε την ανατροπή.
Αυτό που κυρίως απασχολεί τώρα την κυβέρνηση είναι η θέση που θα πάρει ο Trump αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Η επικείμενη επίσκεψη Obama στην Αθήνα έχει πολυδιαφημιστεί ως επίσκεψη υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για την ελάφρυνση του χρέους (που αποτελούν και θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), και στη γραμμή αυτή αναμενόταν να κινηθεί ως πρόεδρος και η Hillary Clinton, αν εκλεγόταν. Τώρα όμως τι γίνεται; Και τι μπορεί να περιμένει κανείς από την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου στην Αθήνα, όταν ο διάδοχός του ενδέχεται να ακολουθήσει μία εντελώς διαφορετική διαδρομή;
Προβληματισμός υπάρχει και για το ζήτημα του προσφυγικού, με δεδομένη τη σκληρή στάση του Donald Trump απέναντι στους μετανάστες, η οποία πιθανόν να επηρεάσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες, δίνοντας θάρρος σε αυτούς που ούτως ή άλλως τάσσονταν κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έξι χώρες για να μεταναστεύσετε, τώρα που έγινε πλανητάρχης ο Trump
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας ήταν προετοιμασμένος λένε στο Μαξίμου-Τι θα πει στον Ομπάμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ε. Αγαπηδάκη: Πότε θα διακόπτεται η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία – Ο ειδικός με τον ρόλο – «κλειδί»
- Ανάλυση mononews: Γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι hot – Τιμή στόχος στα 26,08 ευρώ
- Στέφανος και Ζωή στο θέαμα της Δημοκρατίας
- Νατάσα Πασχάλη (Eurobank) στο mononews: Ετσι καταφέραμε να κάνουμε πράξη το Brain ReGain και να κτίσουμε το προσωπικό του μέλλοντος
