• Οικονομία

    Πρώτη κατοικία: Ύστατη ευκαιρία για συμφωνία η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών στο Μαξίμου


    Για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, στο οποίο θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν το τελικό κείμενο που θα πρέπει να αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς πιθανότατα αύριο.

    Μέχρι στιγμής οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο μερών πλευρών παραμένουν και μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα θα επιχειρηθεί αύριο στη συνάντηση που θα γίνει στο Μαξίμου.

    Βασική διαχωριστική γραμμή παραμένει η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, η οποία με βάση την κυβερνητική πρόταση θα ξεκινά από τις 150.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται έως και τις 250.000 για μια πενταμελή οικογένεια. Το σημείο αυτό δεν είναι η μόνη διαχωριστική γραμμή που φέρνει αντιμέτωπες τις τράπεζες με την κυβέρνηση. Εξίσου σημαντικά είναι θέματα όπως:

    • Η υποχρεωτικότητα της προδικαστικής διαδικασίας, δηλαδή το κατά πόσο θα υποχρεωθούν να επανυποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και οι 135.000 αιτούντες που έχουν ήδη προσφύγει στο νόμο και η αίτησή τους εκκρεμεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Στην άποψη αυτή επιμένουν οι τράπεζες που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να υπάρξει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα στις αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, θεωρώντας ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετοί στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    • Τα χρέη που θα ρυθμίζονται και το κατά πόσον η προστασία αυτή θα παρέχεται μόνο για οφειλές από στεγαστικά δάνεια ή θα αφορά και περιπτώσεις πρώτης κατοικίας λόγω οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και χρεών στο δημόσιο

    • Το ύψος του κουρέματος που θα υποχρεωθούν να κάνουν οι τράπεζες, το οποίο είναι συνάρτηση και του εύρους των χρεών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση

    • Η επέκταση της προστασίας και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ένα είδος εμπορικής ή επαγγελματικής ιδιότητας (π.χ. ταξιτζήδες ή μικρομαγαζάτορες κ.ά.)

    • Το εισόδημα του οφειλέτη με βάση το οποίο θα αποφασίζεται το «κούρεμα» από τις τράπεζες. Τα δικαστήρια σήμερα αποφασίζουν την προστασία με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή ένα δείκτη που έχει υπολογιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ για τις ανάγκες που έχει ένα νοικοκυριό προκειμένου να διαβιώνει αξιοπρεπώς με βάση τέσσερις κατηγορίες δαπανών. Η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή του δείκτη με βάση την υψηλότερη κατηγορία δαπανών, που οδηγεί σε αυξημένη προστασία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι τρέχει με το εμπορικό «φιλέτο» της Μυκόνου; Σε κλοιό οι επιχειρηματίες (video)



    ΣΧΟΛΙΑ