Big Story

Πρόωρες εκλογές: «Αυτή είναι η ημερομηνία»

  • NewsRoom


Οι σχέσεις κυβέρνησης-Δανειστών δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο… Οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν πιο πιθανές από ποτέ. Η περίοδος πολιτικής σταθερότητας φαίνεται πως πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς προς το τέλος.

Αυτά επισημαίνει σε μελέτη της η Eurasia.

Μεγάλο «αγκάθι» η ανελέητη κόντρα Γερμανίας-ΔΝΤ

Το think tank εξηγεί ότι το πραγματικό ζήτημα σε αυτό το επεισόδιο δεν είναι καθόλου ο «μποναμάς» του Αλέξη Τσίπρα, όσο η άλυτη διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Γερμανία επιμένει ότι δεν χρειάζονται συγκεκριμένα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος, το 2018. Αλλά το ΔΝΤ τα θέλει όλα τώρα.

«Η λύση, όπως συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό, είναι να ψάχνουν μια ευκαιρία να κατηγορήσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι οπισθοχωρεί και να την πιέσουν να κάνει περισσότερα. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί σαν πολιτικός αντιπερισπασμός, αποσπώντας την προσοχή από το γεγονός ότι η θέση του Βερολίνου παραμένει πολύ αντιφατική: Θέλει το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς να κάνει όσα είναι αναγκαία για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους, που θα ανοίξει την πόρτα για κάτι τέτοιο», σημειώνει η Eurasia.

Τα δύο πιθανά σενάρια της Eurasia

  • Μια γρήγορη συμφωνία, έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ή της 20ης Φεβρουαρίου, που ωστόσο θα απαιτούσε από την Αθήνα να δεχθεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας πέραν του 2018. Όμως, ακόμα και αυτό το σενάριο μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Πρώτον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολύ μικρή πλειοψηφία και επομένως δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να περάσει τα μέτρα. Και δεύτερον, γιατί υπάρχει πιθανότητα το ΔΝΤ να μην κινείται με καλή πίστη, αφού η Eurasia δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι καθυστερήσεις εκ μέρους του Ταμείου να είναι σκόπιμες, με την ελπίδα ότι η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει στον οργανισμό την πολιτική κάλυψη να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
  • Η απαίτηση των πιστωτών για πρόσθετα μέτρα καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (ή νωρίτερα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ). Σε αυτή την περίπτωση, η πρόσθετη αβεβαιότητα για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους θα θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% το 2017. Επιπλέον, εάν η αξιολόγηση συρθεί μέσα στο επόμενο έτος, τα περιθώρια ευελιξίας των πιστωτών θα περιοριστούν περαιτέρω, λόγω των εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένως Ολλανδία. Και βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές χρέους, ειδικά από τον Απρίλιο και κυρίως τον Ιούλιο.

Κινδυνεύει με μονοψήφια νούμερα ο ΣΥΡΙΖΑ- Αυτή είναι η ημερομηνία των εκλογών

Η Eurasia δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες μάλιστα τοποθετεί στο Μάρτιο του 2017.

Με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις, εάν ο κ. Τσίπρας πάει γρήγορα σε εκλογές, θα μπορέσει να «γράψει τις ζημιές» του και να διασφαλίσει το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, διατηρώντας μερίδιο 15 – 20% της λαϊκής ψήφου.

Με αυτόν τον τρόπο, το κόμμα θα συνεχίσει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή, ως μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαφορετικά, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, χωρίς να έχει πάρει χειροπιαστές υποχωρήσεις από τους πιστωτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιστρέψει στα προ του 2012, μονοψήφια ποσοστά του, τονίζει η Eurasia.

Μετά από αυτά, το think tank επιμένει στην εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός: Χιόνια -και στην Αττική- , παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: George Michael: Τα σκάνδαλα και η πολυτάραχη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: George Michael: Τραγούδησε αγκαλιά με την ελληνική σημαία – Το δικό του «ευχαριστώ» (video)


ΣΧΟΛΙΑ