• Κοινωνία

    Πώς θα ρυθμιστούν οι ασφαλιστικές οφειλές

    Αχτσιόγλου

    Έφη Αχτσιόγλου. Υπουργός Εργασίας


    Σε δυο κατηγορίες αναμένεται να χωριστούν οι ασφαλιστικές οφειλές που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία θα ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο. Όπως είχε γράψει το mononews.gr, οι αρμόδιοι στο υπουργείο αναζητούσαν στοιχεία από την ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι οφειλές μπορούν να επανυπολογιστούν με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών την εκάστοτε χρονιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέσιμα και ηλεκτρονικά καταχωρημένα είναι τα στοιχεία για το εισόδημα των οφειλετών από το 2002-2016 και γι’ αυτά τα έτη θα γίνει επανυπολογισμός και θα υπάρξει κούρεμα και της αρχικής οφειλής. Πρόκειται για την πρώτη κατηγορία.

    Για χρέη που δημιουργήθηκαν νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να επανυπολογίσει την οφειλή με βάση την ελάχιστη εισφορά.

    Στη δεύτερη κατηγορία, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον ΕΦΚΑ θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και στα 58 ευρώ για τους αγρότες.

    Στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, έχουν «τρέξει» παραδείγματα και με τις δυο εκδοχές. Η συνολική μείωση της οφειλής θα φτάσει το 60-70%, ενώ η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα φτάσει το 85%.

    Η νέα ρύθμιση, όπως επανέλαβε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν έτοιμη. Βάσει του σχεδιασμού, θα κατατεθεί στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.

    Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, καθώς και ανώτατο πλαφόν δόσεων οι 120.

    Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και βάσει του σχεδιασμού, ο ίδιος ο οφειλέτης θα επιλέγει επίσης, το εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι, καθώς η μείωση της οφειλής θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της μελλοντικής σύνταξης.

    Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν περίπου 960.000 ενεργοί και ανενεργοί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ένταξης, όμως όσοι δεν ενταχθούν στην ρύθμιση, που παρουσιάζεται από το υπουργείο Εργασίας ως την  τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.

    Ιδιαίτερα ευνοημένοι θα είναι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το mononews.gr, στο μητρώο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν καταγραφεί 77.669 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες ηλικίας άνω των 62 ετών, οι οποίοι έχουν αθροιστικά ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3,269 δισ. ευρώ. Σε αυτούς προστίθενται περίπου 6.000-7.000 ανεξάρτητα απασχολούμενοι (κυρίως μηχανικοί) που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τίτλος κτήσης: Ποιες είναι οι εισφορές για τους εργαζόμενους-Τι θα πληρώσουν το 2019 (Όλη η απόφαση)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και επίσημα σε ΦΕΚ ο κατώτατος των 650 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ