• Big Story

    Νέο τουρκικό παραλήρημα: Μας απαγορεύουν να κάνουμε άσκηση στο Αιγαίο και αποκαλούν την Κάσο… Κομπάν


    Σε μία ακόμα πρόκληση εναντίον της Ελλάδας προχωρά η Τουρκία, λίγες ώρες μετά τη γραπτή απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε πως η βραχονησίδα Ίμια («Καρντάκ», κατά τους γείτονες) είναι τουρκικό έδαφος.

    Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία ζητά η περιοχή νοτίως της Κάσου να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή. Μάλιστα, στο επίσημο έγγραφο, «βαφτίζει» το ελληνικό νησί με το όνομα «Κομπάν» («Coban»).

    kasos notam

    Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την δικλη της  ΝΟΤΑΜ Α2646/46  (η περιοχή νότια της Κάσου) αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

    Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως στη ΝΟΤΑΜ η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία επανειλημμένα ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος έχει αμφισβητήσει!

    Εν τω μεταξύ, σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τρία τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

    Τα τουρκικά μαχητικά, δύο εκ των οποίων πετούσαν σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο, προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

    Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Casus belli η δήλωση Τσαβούσογλου: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Μαζέψτε τον Ερντογάν και τους αυλικούς του – Με απύθμενο θράσος ζητούν 18 νησιά από την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα πρόκληση από τον τουρκικό Τύπο: Προτείνουν «μοντέλο Γιβραλτάρ» για τα Κατεχόμενα!



    ΣΧΟΛΙΑ