• Big Story

    Επιστολή Τσακαλώτου: Ανυποχώρητοι οι δανειστές – Ζητούν έκτακτο Eurogroup

    Β. Σόιμπλε - Ε. Τσακαλώτος

    Β. Σόιμπλε – Ε. Τσακαλώτος


    Ανεπαρκής στάθηκε η απολογητική επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον Β. Σόιμπλε, όπου επιχείρησε να δικαιολογήσει στους δανειστές την αυθόρμητη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για τα νέα μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων και μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από τη μετανάστευση.

    Ο πρωθυπουργικός “μποναμάς” δεν άρεσε στους Ευρωπαϊους, οι οποίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης μέσα στην ημέρα. 

    Από την πλευρά του ο ​πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ​,​ φαίνεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία επίλυσης του θέματος, μετά τις νέες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού ​Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρωινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking​ ​Group.

    Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να συγκαλέσει εκτάκτως τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός της ημέρας.

    Η διαβούλευση και οι επαφές ​βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν διακοπεί. Σε ό,τι αφορά στις γραπτές διαβεβαιώσεις​ που έχουν ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αν και επισήμως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την ύπαρξη της επιστολής Τσακαλώτου​, ο ​ο υπουργός Οικονομικών “αναμένεται να στείλει την επιστολή εφόσον κρίνεται ότι είναι χρήσιμο για τη διαδικασία​​”.​​

    Νωρίτερα πηγές του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι “οι διαβουλευσεις συνεχίζονται” χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν την αποστολή της επιστολής Τσακαλώτου. 

    Επισημαίνεται ότι οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης πίεσαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει την υπογραφή του σε κείμενο ​που να λέει ​πως οι παροχές αυτές αφορούν μόνο το 2016 και δεν θα ξαναγίνουν. Αυτό το κείμενο γράφτηκε και εστάλη από τον έλληνα υπουργό.

    Τα σενάρια

    Πλέον όμως, το «παζάρι» στο EWG σήμερα θα γίνει για το πόσο αυστηρά θα αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση και τη χώρα μας οι δανειστές. Στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι «μάλλον καλά θα πάνε τα πράγματα» σήμερα, αφού απέφυγαν τα χειρότερα χθες.

    Ωστόσο τα πράγματα ίσως θα ήταν χειρότερα, αν η κυβέρνηση δεν έφερνε προ τετελεσμένων τους δανειστές, αφού από χθες άρχισαν να μπαίνουν τα λεφτά στις τράπεζες (οι δικαιούχοι θα τα δουν να εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους αύριο) οπότε ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον πια να ματαιωθεί η χορήγηση της παροχής.

    Κάποιες πλευρές όμως (μεταξύ των οποίων η Γερμανία) λέγεται πως ζητάνε από τώρα και ισοδύναμα μέτρα, σε περίπτωση που τον Απρίλιο διαπιστωθεί ότι η παροχή επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Nestle: Αύξηση φωτιά 30% στον ελληνικό καφέ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεργία: Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ – Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι άνεργοι το Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλη κυκλοφορίας: Ανατροπές της τελευταίας στιγμής – Νόμιμοι τρόποι για να μην πληρώσετε



    ΣΧΟΛΙΑ