• Big Story

    Απεργία ΠΝΟ: «Βαθαίνει» το χάσμα κυβέρνησης-ναυτικών – «Στενάζουν» τα αποκλεισμένα νησιά

    • Αθηνά Λαρδή


    Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει από την Πέμπτη ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΝΟ, με φόντο τα αποκλεισμένα νησιά που «στερεύουν» από τρόφιμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

    Η απόφαση της Ομοσπονδίας Ναυτικών να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, κρατώντας τα καράβια δεμένα στα λιμάνια συνολικά για δέκα ημέρες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των κατοίκων στα νησιά, όσο και του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

    Με έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός χαρακτήρισε ακατανόητη την απεργία των ναυτικών, ενώ  άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά ορισμένων εταιρειών «που εκδηλώνουν περίεργη στάση». Έσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει πως «ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία φορολογική αύξηση των ναυτικών».

    Αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

    «Σε συνέχεια της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «Ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών», υπογραμμίζεται ότι: η κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς».

    H κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί με διάλογο και όχι μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας. Ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των ναυτικών. Οι συνδικαλιστές ζητούν πλέον εγγράφως τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών  για τη διατήρηση ως έχει του φορολογικού τους πλαισίου.

    Για τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους ναυτικούς, όπως είναι η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, οι συνθέσεις πληρώματος για τα επιβατηγά πλοία, το συνταξιοδοτικό και το εφάπαξ, το Υπουργείο «δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για διάλογο, καλώντας τον κάθε φορά αρμόδιο Υπουργό και την ΠΝΟ  σε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, μπορούμε να κάνουμε την πρώτη συνάντηση, με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Φουλάρει τις μηχανές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρ. Πειραιώς: Άνθ. Θωμόπουλος και Χρ. Παπαδόπουλος για τη θέση του CEO – Η απόφαση στις 14 Δεκεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ