• Big Story

    Αλ. Τσίπρας: Αυτά είναι τα “δώρα” που υποσχέθηκε – Αντιπερισπασμός ή εκλογικός σχεδιασμός;


    Μέσα σε μια περίοδο που οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν την λαίλαπα νέων φόρων και της μείωσης του εισοδήματός τους, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παροχή ενός “δώρου Χριστουγέννων” το οποίο θα κυμανθεί από 300 έως και 850 ευρώ, για 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη έως 850 ευρώ.

    Ο κ. Τσίπρας, με την επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα, θέλησε με μια ευχάριστη κίνηση να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην πολιτική σκηνή. Τόσο λόγω των αποτελεσμάτων του πρόσφατου Eurogroup, όπου τα χαμόγελα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αντικαταστάθηκαν γρήγορα από προβληματισμό για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εκ νέου μετά το 2018, αλλά και τις αρνητικές εξελίξεις που διαφαίνονται στον τομέα των εργασιακών, στη συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αλλά και για να “χρυσώσει” το χάπι, δίνοντας μια ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των νέων φόρων και μειώσεων εισοδήματος που θα φέρει με το καλημέρα το 2017.

    Προς το παρόν, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαρίσουν, καθώς αναμένεται ακόμα να διευκρινιστεί αν το πλαφόν αφορά στην κύρια σύνταξη ή το συνολικό εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη. Τα περισσότερα στοιχεία, πάντως, κατατείνουν στην άποψη ότι το όριο αφορά στο σύνολο των συντάξεων αφού μ΄αυτό τον τρόπο εμφανίζεται η κατανομή των εισοδημάτων στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ».

    Σε κάθε δικαιούχο αναλογούν κατά μέσο όρο 385 ευρώ από την υπεραπόδοση εσόδων του 2016. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το συνολικό κονδύλι έχει ύψος 617 εκατ. ευρώ, ενώ η διάθεσή του θα γίνει αντισυμμετρικά, από κάτω προς τα πάνω.

    Σήμερα καταβάλλονται 1,036 εκατομμύρια συντάξεις μικρότερες των 500 ευρώ, από τις οποίες οι 645.121 είναι συντάξεις γήρατος (με το μέσο όρο στα 369,77 ευρώ), 266.398 συντάξεις θανάτου (με μέσο όρο 314,31 ευρώ) και 142.116 συντάξεις αναπηρίας (με μέσο όρο 375,44 ευρώ). Από αυτούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 126.000 συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη (αναπηρική ή χηρείας) έως 300 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» θα διανεμηθεί σε τρεις κατηγορίες:

    Από 500 έως 850 ευρώ θα λάβει το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270.000 συνταξιούχοι).
    -Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570.000 συνταξιούχοι)
    -300 ευρώ θα λάβει το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750.000 συνταξιούχοι). Η τελευταία κατηγορία ενδεχομένως αφορά σε εισόδημα από 600 έως 850 ευρώ.

    Τα ποσά αυτά φυσικά δεν μπορούν, σε αρκετές περιπτώσεις, να καλύψουν τις απώλειες που επέφερε η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας στην κύρια σύνταξη και την επικουρική,  η απώλεια του ΕΚΑΣ ή οι μειώσεις των επικουρικών και η επιστροφή των αναδρομικών.

    Ταυτόχρονα, το νέο κονδύλι προκαλεί προβληματισμό στους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι καθώς δεν ήταν ενήμεροι για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που περιελάμβανε επίσης την προσωρινή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά “πρώτης γραμμής” του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, φέρεται να δυσκολεύουν διαπραγμάτευση, καθώς υπάρχει ακόμα διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων σχετικά μετ ο ύψος του πλεονάσματος για το 2018.

    Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού φέρουν ένα χαρακτηριστικό “προεκλογικό άρωμα”. Άλλωστε, την περίοδο που ακολουθεί αναμένεται να κορυφωθεί η ένταση στη Βουλή, τόσο ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, όσο και με τις κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει μετά τα νέα από το μέτωπο των εργασιακών. Η πίεση τόσο από την αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο από τις εργατικές ομάδες αναμένεται να είναι ασφυκτική για την κυβέρνηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απεργία ΠΝΟ: «Βαθαίνει» το χάσμα κυβέρνησης-ναυτικών – «Στενάζουν» τα αποκλεισμένα νησιά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: 13η σύνταξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Ντ. Μπακογιάννη «βλέπει» ηρωϊκή έξοδο για τον Α. Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ