• Big Story

    Πόλεμος πολυεθνικών για μερίδια αγοράς. Αλ. Σαρρηγεωργίου (Eurolife) vs Θ. Κοκκάλας (Ergo)


    Αν και με σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν ελκυστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τον Prem Watsa να ποντάρει πολλά στην εξαγορά της Eurolife και την γερμανική Ergo να επιμένει επί μια διετία και να ολοκληρώνει, την απόκτηση της ATE Ασφαλιστικής.

    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το πολύπειρο στέλεχος της αγοράς και Θεόδωρος Κοκκάλας, ο άνθρωπος για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, της Ergo που ανήκει στον παγκόσμιο ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό όμιλο ομίλου Munich Re θα είναι, σύμφωνα με τους γνώστες των τεκταινόμενων στην ασφαλιστική αγορά, οι βασικοί πρωταγωνιστές σε μια διεθνή «μάχη» στην Ελλάδα.

    Οι ασφαλιστές «βλέπουν» αναδιάταξη του χάρτη της αγοράς με κίνητρο για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι διεθνείς ασφαλιστικοί όμιλοι, τις προοπτικές ανάπτυξης των ασφαλίσεων τα προσεχή έτη, κυρίως για αποταμιευτικά προγράμματα και νοσοκομειακές καλύψεις, μετά και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, βασικός παίκτης της αγοράς, ήταν ο επικεφαλής της Eurolife όταν ανήκε στον όμιλο της Eurobank και παραμένει με την εξαγορά από την Fairfax με τον Prem Watsa να τον επαινεί δημοσίως, κατά την γενική συνέλευση του καναδικού fund μάλιστα, για τις επιδόσεις του στην εταιρεία.

    sarigeorgiou-
    Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Διευθύνων Σύμβουλος Eurolife ERB

    Ο 58χρονος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει μακρά πορεία στις ασφαλιστικές εταιρείες, διατηρώντας επί σειρά ετών υψηλόβαθμες θέσεις στον όμιλο Allianz και από το 2004 είναι διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurolife.

    Η εξαγορά της Eurolife από τη Fairfax ολοκληρώθηκε πρόσφατα και εντάσσεται σε ένα σχέδιο ανάπτυξης που υλοποιεί διεθνώς ο Prem Watsa. Ο όμιλος Fairfax αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή με μεγάλη εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς κατέχει σημαντικά μερίδια σε πάνω από 20 ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες σε Αμερική, Μέση Ανατολή, Ασία και Ευρώπη, γεγονός που θα επιτρέψει στην Eurolife να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την καινοτομία του ομίλου.

    Όπως λέει ο ίδιος ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, χάρη στη θεμελιώδη φιλοσοφία της διοίκησης της Fairfax, που εστιάζει στην παροχή ελευθερίας και αυτονομίας σχεδιασμού και λειτουργίας στις διοικήσεις των εταιρειών όπου επενδύει, ο όμιλος Eurolife ERB αποκτά διεθνή χαρακτήρα, διατηρώντας την ισχυρή ελληνική του προσωπικότητα και ευελιξία, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

    Κεντρικό πρόσωπο της Ergo στην Ελλάδα είναι ο επίσης έμπειρος στην ασφαλιστική αγορά Θεόδωρος Κοκκάλας. Με θητεία σε γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής της Ergo Hellas από το 2012 και είναι παράλληλα επικεφαλής της Ergo Τουρκίας ενώ με την επιμονή του ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Ate Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς.

    kokalas ergo
    Θεόδωρος Κοκκάλας. Διευθύνων Σύμβουλος ομίλου Ergo

    Ο γερμανικός όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Ergo Hellas και της εταιρείας νομικής προστασίας DAS. Η εξαγορά της Αte Ασφαλιστικής φέρνει την Ergo στην πρώτη θέση της αγοράς στις γενικές ασφάλειες, από την τρίτη θέση, με μερίδιο αγοράς που υπολογίζεται στο 12,7%, και ανοίγει τον δρόμο για την ενεργή δραστηριοποίησή του στον τομέα ασφαλίσεων ζωής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο τον Θεόδωρο Κοκκάλα, η επένδυση στην Αte Ασφαλιστική «αποτυπώνει την εμπιστοσύνη της Ergo στην Ελλάδα και προσθέτει αξία στην εταιρεία, μέσω της διεύρυνσης της πελατειακής της βάσης και της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της».

    Μέχρι τα τέλη του 2017 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ενοποίηση της Ergo με την Ate Ασφαλιστική και στο διάστημα αυτό, θα «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες ώστε ο Ομιλος να έχει την δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών με ανταγωνιστική τιμή, τονίζει ο CEO της Ergo Hellas. Μάλιστα ο γερμανικός όμιλος θα επενδύσει στην Ελλάδα σημαντικό μέρος του 1 δισ. ευρώ που είναι ο προυπολογισμός των συνολικών επενδύσεων, με έμφαση στην ψηφιοποίηση. ενώ διατηρεί ενδιαφέρον για κάθε ευκαιρία που θα προκύψει στην αγορά για οργανική ή μη ανάπτυξη.

    Κατά την διάρκεια των δύο ετών από το προσύμφωνο εξαγοράς ως την ολοκλήρωσή της έχει γίνει προετοιμασία που θα επιτρέψει στην εταιρεία να διατηρήσει, και να ενισχύσει ακόμη σε εύλογο διάστημα, το μερίδιο αγοράς με το στόχο να είναι η διατήρηση μίας από τις τρεις πρώτες θέσεις αλλά και η διατήρηση διαχρονικά της κερδοφορίας.

    Με βάση τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των δύο εταιρειών για το 2015, η Ergo είναι ο μεγαλύτερος όμιλος  Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Ergo είχε το 2015 ασφάλιστρα 141 εκατ. ευρώ, προερχόμενα κατά κύριο λόγο από τις γενικές ασφαλίσεις και η Αte Ασφαλιστική ασφάλιστρα της τάξης των 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 91 εκατ. ευρώ αφορούν γενικές ασφαλίσεις.

    Η πώληση της Αte Ασφαλιστικής είχε συμφωνηθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, που είχε εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού για την αποεπένδυση από μη τραπεζικές δραστηριότητες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στον ασφαλιστικό κλάδο από πολυεθνικό όμιλο στη χώρα, ύστερα από την πώληση του 80% της Eurolife στον όμιλο Fairfax και για την οριστικοποίηση της εξαγοράς απαιτήθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια.

    Η Ergo είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους στη Γερμανία και την Ευρώπη. Eκπροσωπείται παγκοσμίως σε περισσότερες από 30 χώρες και οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ στη Γερμανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο Όμιλος απασχολεί περίπου 43.000 άτομα και το 2015 κατέγραψε ασφάλιστρα 17,9 δισ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ανήλθαν στα 16,8  δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρωμα γυναίκας: Παρελθόν από την NN Hellas η Σοφία Ρατσιάτου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πέντε κορυφαίοι μάνατζερ της Γερμανίας λένε: Στηρίζουμε την Deutsche Bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/aftes-ine-14-chores-tis-pio-asfalis-trapezes/78978



    ΣΧΟΛΙΑ