• Big Story

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που θα “τρέξουν” την οικονομία

    • NewsRoom
    mitsotakis


    Στα δυνατά χαρτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτοί που θα σταθούν δίπλα του στην αντιμετώπιση της δίνης της ελληνικής κρίσης, φιγουράρουν την τελευταία περίοδο ονόματα τραπεζικών και ακαδημαϊκών που έχουν παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Στα ενδότερα του στρατηγείου της οδού Πειραιώς, εξετάζονται δύο σενάρια που θα οδηγήσουν άμεσα στην ανάληψη καθηκόντων της νέας ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, είτε κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – παρά το βάρος της επιστολής Τσακαλώτου- είτε η κυβέρνηση βρεθεί να αντικρίζει τις πλάτες των πιστωτών, η Νέα Δημοκρατία έχει έτοιμους τους δικούς της “Τσάρους”. Τα σενάρια μιλούν έντονα για εκλογές και όπως και να έχει, δηλαδή, στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς εντείνουν τους ρυθμούς «υψηλής ετοιμότητας» και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Μία στρατηγική που μεταφράζεται σε συνέχιση των περιοδειών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, του Κυρ. Μητσοτάκη και επιτελικών στελεχών του κόμματος, ενώ παράλληλα “τρέχει” και η διαδικασία της προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η ΝΔ να είναι έτοιμη όχι μόνο για μια άμεση εκλογική μάχη, αλλά και για να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

    Στο πλαίσιο αυτό έγκειται και η κατάρτιση του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, στο οποίο εντάσσονται και τα πρώτα 12 νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, εργασία που έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και η ομάδα του.

    Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη στελέχωση της ομάδας που θα ασχοληθεί, μαζί με το οικονομικό πολιτικό επιτελείο, στην προώθηση μέτρων που θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα και μορφή της οικονομίας, αφού όπως τονίζουν συνεργάτες του «το πρώτο και κύριο είναι να αλλάξει το γενικότερο κλίμα, ώστε να υπάρξει ένα θετικό σοκ στις αγορές και στον επιχειρηματικό κόσμο, το οποίο και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης».

    Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η ομάδα αυτή να μη λειτουργήσει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με χαρακτηριστικά μάνατζερ που θα έχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα πλάνα, από το ποσοστό επίτευξης των οποίων θα κρίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα παραμένουν ή όχι στις θέσεις τους.

    Οι “τσάροι” της Νέας Δημοκρατίας

    Πρόσωπα του πανεπιστημιακού και τραπεζικού τομέα, καθώς και από τον χώρο των επιχειρήσεων αξιολογήθηκαν, κρίθηκαν και αποτελούν τα πρόσωπα – κλειδιά της νέας επιτελική ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Στα πρώτα ονόματα φιγουράρουν ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Θοδ. Πελαγίδης, ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχ. Αργυρός, η οικονομολόγος Μιρ. Ξαφά, που εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΔΝΤ και ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ, Ν. Σοφιανός, ο οποίος ενδέχεται να είναι και υποψήφιος βουλευτής, οπότε μπορεί να υπολογίζεται και για το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο.

    Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει πολύ θετικά τη συμετοχή του Στ. Πέτσα, που προέρχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ήταν στην ομάδα των διαπραγματευτών με την τρόικα το διάστημα 2012-2014 ενώ για τη στελέχωση της ομάδας του, ακούγονται ακόμα τα ονόματα του οικονομολόγου Σωτ. Χήνου, του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών Αιμ. Στασινάκη, καθώς και του στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, Βασ. Σπανάκη, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών και σήμερα είναι γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκη επιθυμεί να συμμετάσχουν στο σχήμα του τόσο ο Θαν. Γόντικας, που εργάζεται σε κορυφαία θέση σε τράπεζα του εξωτερικού, καθώς επίσης και το τραπεζικό στέλεχος Μίνωας Μωυσής.

    Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένει πιστός στο πρόγραμμά του με σειρά συναντήσεων που είναι ήδη στο πρόγραμμά του. Σημαντική ημερομηνία η 13η Φεβρουαρίου, όπου θα συναντηθεί με την Αγκ. Μέρκελ και τον Βολ. Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά και μια σειρά ταξιδιών, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες χωρών μελών της Ε.Ε. και με επικεφαλής μεγάλων κεντροδεξιών κομμάτων, με στόχο να τους ενημερώσει για το μεταρρυθμιστικό οικονομικό του πρόγραμμα και τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη mononews: Τι συμβαίνει με τη γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα; (ΕΓΓΡΑΦΟ – ΕΠΕΙΓΟΝ)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας: «Να μην εκδοθούν οι 2 Τούρκοι. Κινδυνεύει και η ζωή τους. Απαράδεκτο το αίτημα των τουρκικών αρχών»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: UniCredit: Με discount 30%-40% οι τιμές στην ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ