• Big Story

    Ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε – Η νέα αγορά του αιώνα με τα F-35 στο στόχαστρο του «αντάρτη» Ν. Φίλη

    F-35


    Και ενώ η διαπραγμάτευση, με πρωτοβουλία των Ευρωπαίων δανειστών, μοιάζει επιτέλους να ξεκολλά από το πλήρες αδιέξοδο που είχε εγκλωβιστεί, ένας νέος «εμφύλιος» πόλεμος κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Με αρκετό θόρυβο αλλά και με ουσία, καθώς αφορμή αποτελεί η πρόθεση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να συμφωνήσει με την LockHeed Martin στην αγορά των 12 έως 14 F-35 από την αμερικανική πολυεθνική εταιρία κατασκευής πολεμικών αεροσκαφών.

    Το πρώτο, ιδιαίτερα ηχηρό σάλπισμα, του εμφυλίου που φαίνεται πως αρχίζει να σιγοκαίει στον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από έναν μέχρι πρότινος αφοσιωμένο στρατιώτη της παράταξης, τον πρώην υπουργό Ν. Φίλη. Ο κ. Φίλης, εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση  εναντίον της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της. Όμως αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν οι βολές εναντίον του κυβερνητικού εταίρου, του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου.

    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    «Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο; Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισ. Πώς θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πώς θα τα δώσουμε τα δύο δισ., όταν δίνουνε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό πού συζητήθηκε; Πού βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;» ρωτούσε επίμονα ο κ. Φίλης.

    Καμμένος
    Πάνος Καμμένος/Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας

    Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την αντικατάσταση των ΑΝΕΛ με το ΠΑΣΟΚ:

    «Μνημόνιο, αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το εμείς και οι άλλοι τελείωσε….Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό.»

    Ακόμα και αν κάποιος υποθέσει πως η επίθεση του κ. Φίλη έχει προσωπικούς λόγους, λόγω του τρόπου με τον οποίον έφυγε από την κυβέρνηση και της στάσης του προέδρου των ΑΝΕΛ στην κόντρα του πρώην υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, το θέμα του κόστους της εξαγοράς παραμένει.

    Το υπουργείο Αμύνης προγραμματίζει να αγοράσει 12 έως 14  νέα γενιάς αμερικανικά αεροπλάνα F35 (της Lockheed Martin) αξίας 100 εκ δολαρίων το ένα. Σύνολο 1,2 έως 1,4 δισ δολαρίων.  Επιπρόσθετα το υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει και το εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F16 (LockHeed Martin ) που διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία συνολικού κόστους 1,2 δισ ευρώ.

    Οι ανάγκες της ελληνικής αεροπορίας, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο βρίσκεται «στο κόκκινο», είναι δεδομένες. Ωστόσο, η «αγορά του αιώνα» έρχεται στην κρισιμότερη στιγμή της μάχης για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, η οποία παλεύει να βγει από το αδιέξοδο που την οδήγησαν οι τραγικές πολιτικές όλων των πλευρών, με μεγάλο μέρος της ευθύνης να βαρύνει την ίδια την κυβέρνηση.

    Σύντομα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων. Και η πρόταση του υπουργείου Άμυνας κινδυνεύει να τινάξει την όποια συμφωνία και να γίνει αφορμή για νέες σκληρές απαιτήσεις, αφού –όπως αναφέρει ο διεθνής τύπος– προκαλεί ήδη ερωτηματικά στους δανειστές.

    Ο κ. Φίλης έκανε ήδη ξεκάθαρη τη γνώμη του, η οποία είναι αναμενόμενο να βρει κι άλλους οπαδούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, οι ίδιοι βουλευτές -ακόμα και ο κ. Τσίπρας – κατηγορούσαν ανοιχτά στο παρελθόν παρόμοιες κινήσεις ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας πως το «ακριβό παιχνίδι των εξοπλισμών» στο Αιγαίο ήταν μια από τις αιτίες της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση από τον Ν. Φίλη: Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση της Μέρκελ για τη διαπραγμάτευση περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας σε Σόιμπλε: Δεν είμαστε πρόθυμοι να παραδώσουμε το λαό σαν το σκυλί στο αμπέλι



    ΣΧΟΛΙΑ