• Big Story

    Γιατί το «Grexit» έγινε και πάλι αγαπημένη λέξη στα χείλη των διεθνών αναλυτών

    Grexit


    Το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα προχωρούσε μέσα σε κλίμα διχασμού προς το δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, μια λέξη κυριαρχούσε στα χείλη των διεθνών αναλυτών: «Grexit»

    Η κατάληξη των γεγονότων εκείνης της περιόδου είναι γνωστή σε όλους. Σταδιακά, τους μήνες που ακολούθησαν μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, το «Grexit» αλλά και η ελληνική οικονομία άρχισε να απασχολεί όλο και λιγότερο τους οικονομικούς αναλυτές και τον διεθνή Τύπο, ο οποίος έβρισκε πιο ενδιαφέρουσες λέξεις και φράσεις όπως το «Brexit» ή το«Ιταλικό δημοψήφισμα».

    Πλέον, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και ο όρος «Grexit» έχουν επανέλθει στο προσκήνιο του διεθνή Τύπου, αποτελώντας και πάλι τα «πιο καυτά» θέματα για τους αναλυτές.

    Τον Δεκέμβριο του 2016, ο καζαμίας του Economist για το 2017 προέβλεπε πως μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 είναι πολύ πιθανή η περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σήμερα, οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit επανέρχονται, εκτιμώντας ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας, πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα, η UBS θεωρεί απίθανη μια συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και στρέφει ήδη την προσοχή της σε αυτό της 20ης Μαρτίου. Οι αναλυτές της τράπεζας ανησυχούν πως η συνεχιζόμενη καθυστέρηση του κλεισίματος της β΄αξιολόγησης μπορεί να φέρει ξανά την Ελλάδα, όπως και το 2015, στα όρια της χρεοκοπίας καθώς το καλοκαίρι έχει να αποπληρώσει σημαντικά ποσά. Έτσι θεωρεί πως το πιθανότερο σενάριο θα είναι ένας επώδυνος συμβιβασμός, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την πιθανότητα κήρυξης πρόωρων εκλογών.

    Για τον αρθρογράφο των Financial Times, Τόνι Μπάρμπερ, η κατάσταση μοιάζει με έναν ασθενή που παραμένει για χρόνια στην εντατική, με τον συμβιβασμό να είναι η πιθανότερη λύση, ενώ η χώρα βρίσκεται καθ’ οδών για μια τέταρτη «οικονομική μετάγγιση».  Όσο για το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit, αυτό – σύμφωνα με τον Μπάρμπερ- επανέρχεται σαν μια «σοβαρή προοπτική που δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας».

    Υπάρχουν όμως και οι πιο αισιόδοξοι, όπως το Marketwatch, που θεωρεί πως η σημερινή κατάσταση δεν έχει την ίδια ένταση με εκείνη το καλοκαίρι του 2017. «Το χάσμα μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της είναι πολύ μικρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το χρέος το 2015, όταν ολόκληρη η Ευρωζώνη προετοιμαζόταν για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Όσο για τους εμπνευστές του όρου “Grexit”, τη Citigroup, θεωρούν πως οι προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν έφεραν καμία ουσιαστική πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, δεν αποκλείουν μια συμφωνία τη τελευταία στιγμή.

    Οι πιο ανησυχητικές, όμως, εκτιμήσεις έρχονται από την Capital Economics. Ανεξάρτητα από την επίτευξη συμφωνίας για τη β΄αξιολόγηση, οι προοπτικές για συμφωνία των εταίρων σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους – προϋπόθεση που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ως το μόνο θετικό στοιχείο της «μάχης» του, που μας οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο – είναι ιδιαίτερα μικρές. Ταυτόχρονα, η πτώση του ΑΕΠ, αλλά και η αύξηση του πληθωρισμού, όπως επισημαίνει και το Reuters, προμηνύει νέα δεινά για τους Έλληνες.

    Γιατί όμως όλος αυτός ο ξαφνικός θόρυβος, μια ακόμα φορά; Η εξήγηση είναι απλή. Όπως αναλύει το Bloomberg, με αφορμή την απόδοση των ελληνικών ομολόγων, η χώρα στην οποία ξεκίνησε η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, κινδυνεύει να διαχύσει τη νέα κρίση και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ιδίως σε μια περίοδο έντονης ανασφάλειας, πολιτικής και οικονομικής, σε κάθε πλευρά της Γης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Rothschild: Οι σκοτεινές αναλύσεις των νέων συμβούλων του Τσίπρα για το Grexit

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗ: Κ. Ρέγκλινγκ: Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι μεγάλα και η διοίκηση αδύναμη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στάζει φαρμάκι ο Σόιμπλε: Λεφτά τέλος για την Ελλάδα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ