• Big Story

    Γενεύη – LIVE: Ώρα μηδέν για το Κυπριακό – “Καθαίρεσαν” τον Αναστασιάδη! (pics-video) (upd)

    • NewsRoom
    Κυπριακό

    Διάσκεψη Γενεύης για το Κυπριακό – Ηγέτες


    Στην κρισιμότερη καμπή μπαίνει από σήμερα το Κυπριακό, καθώς ξεκινά σε λίγο (11:15 ώρα Γενεύης, 12:15 ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη η πολυμερής Διάσκεψη, με την ατζέντα των διαπραγματεύσεων να περιλαμβάνει σε πρώτο πλάνο τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

    Στο Παλάτι των Εθνών έφθασαν πριν από λίγο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Κυπριακό
    Η άφιξη Αναστασιάδη

    Την ίδια ώρα, στη Γενεύη υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενη μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλντιριμ.

    Κυπριακό

    Επίσης ο γγ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκονται ήδη στο Παλάτι των Εθνών για τη διάσκεψη. Οπως ανακοινώθηκε: Η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος

     

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό των Κυπρίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Σχοινάς αναφέρεται στην άφιξη του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Γενεύη και σημειώνει “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπαραστέκεται στο λαό της Κύπρου”.

    Νέο tweet Γιούνκερ: Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για το Κυπριακό – Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

    Χρειάζεται «ηρωική αποφασιστικότητα» για επανένωση Κύπρου, τονίζει ο Mάρτιν Σουλτς λίγο αργότερα.

    Παυλόπουλος: “Όχι” σε λύση του Κυπριακού χωρίς αποχώρηση των στρατευμάτων

    Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ’ ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για “τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου”.

    Λίγο μετά, κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους.

    Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋποθέσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.

     

    Κυπριακό

    Κουμουτσάκος: Η Γενεύη να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στον δρόμο επανένωσης της Κύπρου

    Στη διαδικασία της Γενεύης αναφέρθηκε εκτενώς ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας: «Η διαδικασία της Γενεύης μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη».

    «Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής που εδώ και 43 χρόνια κόβει στα δύο το νησί. Η Τουρκία, οφείλει να συμβάλει αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενηο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση της ΕΕ, των εταίρων και συμμάχων, της ΕΕ, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

    Η καυτή ατζέντα του Κυπριακού

    Το πρόγραμμα της Διεθνούς Διάσκεψης:

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, η Διάσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε και εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη, θα παρίσταται ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος

    Η Διάσκεψη θα αρχίσει στις 12.15 ώρα Κύπρου και θα διαρκέσει έως τις 2 μετά το μεσημέρι, οπότε θα διακοπεί. Θα συνεχιστεί στις 7 το βράδυ, ώρα Κύπρου

    Στις 12 το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, θα γίνει συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στις 15.45, ο κ. Γκουτιέρες θα προβεί σε δήλωση, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων

    Το κόλλημα με τον χάρτη

    Ο χάρτης που κατατέθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ναι μεν πληροί τα κριτήρια που είχαν τεθεί στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ωστόσο δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς δεν προνοεί επιστροφή περιοχών που θεωρούνται ειδικού ενδιαφέροντος.

    Κυπριακό
    Ο χάρτης της Κύπρου

    Πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «είναι προφανές ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να συνεχίσει το παζάρι για να επιτύχει ανταλλάγματα στα θέματα διακυβέρνησης όπως η εκ περιτροπής προεδρία».

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αρνήθηκε χθες να αναφερθεί σε περιοχές που επιστρέφονται σύμφωνα με τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων σημειώνοντας πως η διαπραγμάτευση για το εδαφικό θα συνεχιστεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως όπως μετέδωσε ο ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, στα ταμπελάκια που έχουν τοποθετηθεί μπροστά από κάθε συμμετέχοντα στη διάσκεψη, υπάρχει μόνο το όνομα του Νίκου Αναστασιάδη του και όχι η ιδιότητά του. Γιατί; Για να μην καταγραφεί ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας!

    1111

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης κατέθεσε ενστάσεις για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από ένα τηλέφωνο ο Τσίπρας για το Κυπριακό: Συνεχή επικοινωνία με Ολάντ και Μέρκελ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: Έτσι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό



    ΣΧΟΛΙΑ