ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, ένα ακόμα «κρίσιμο» Eurogroup στις Βρυξέλλες, με αρκετά χαμόγελα αλλά και μια «συμφωνία». Όχι φυσικά η τελική συμφωνία για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης, αλλά μια δέσμευση για την πρόθεση όλων των πλευρών για να οδηγηθούμε, επιτέλους, προς τα εκεί.
Όπως κάθε φορά, αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι κέρδισε και τι έχασε η κάθε πλευρά. Και ενώ τα πράγματα, εν πρώτης, μοιάζουν να είναι απλά, οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να καθορίσουν διαφορετικά τις εξελίξεις.
Με βάση τη συμφωνία, λοιπόν, τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν από την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, βάζοντας και πάλι σε κίνηση την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις δηλώσεις υπουργών του, όπως ο κ. Σταθάκης, εκτιμά πως από εκεί και πέρα οι συζητήσεις θα είναι σύντομες και το θέμα θα λυθεί μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Μια εκτίμηση, όμως, που δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ, το οποίο έσπευσε να δηλώσει πως υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για να ξεπεραστούν οι διαφορές.
Το Ταμείο ήταν, άλλωστε, αυτό που ζητούσε την προνομοθέτηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων για μετά το 2018. Όπως θεωρούσε, για να επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 θα πρέπει να παρθούν μέτρα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με βάση την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα συμφώνησε να προνομοθετήσει μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2019. Στην απόφαση δεν γίνεται κανένα λόγος για αλλαγή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σύμφωνα τόσο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα επιχειρηθεί να αλλάξει το μείγμα, «αντικαθιστώντας την λιτότητα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.»
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, οι αλλαγές (σε εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογικό) θα συνοδευτούν από διορθώσεις στα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Κάνουν μάλιστα λόγο για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».
Στην πράξη πάντως, η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση. Όπως εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τα νέα μέτρα τα οποία θα λάβει η κυβέρνηση θα αξιολογούνται ως προς την απόδοσή τους, με βάση τα αποτελέσματά τους. Αν η απόδοσή τους είναι η αναμενόμενη, τότε θα δημιουργήσουν έναν « δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακά μέτρα (τα οποία η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει). Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί, «με όρους καθαρού αποτελέσματος» δεν θα υπάρχει κάποιο επιπλέον κόστος.
Για να καταλήξουμε στα αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα θα ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να παρθούν τέτοια διαρθρωτικά μέτρα που να μπορούν να λειτουργήσουν με το ίδιο αποτέλεσμα.
Φυσικά, σε όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνήσει και το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.
Στην κυβέρνηση, πάντως, πιστεύουν πως θα μπορέσουν να πείσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τις νέες μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες θα τους φέρουν σε σύγκρουση με τον ίδιο τον πυρήνα του αριστερού DNA τους, όπως πχ μια πιθανή αλλαγή προς το χείριστο στους νόμους για τις συλλογικές συμβάσεις. Το αν θα τα καταφέρουν θα φανεί σύντομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα Δημοκρατία: «Η Κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Συμφωνήσαμε για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικό
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές Ελλάδας – δανειστών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 200 εκατ. ευρώ για τον «ναό» του Μαραντόνα!
- Πώς στρατολογήθηκε ο κατάσκοπος, η αφαίρεση της ιθαγένειας και ο νόμος Δένδια, το ηθικό και το νόμιμο, ο Τασούλας και τα Αρχαία Ελληνικά
- Θ. Κοτσιαρός (ΠΕΦ): Η Ακαδημία Φαρμάκου φέρνει νέο μοντέλο σύνδεσης, εκπαίδευσης και παραγωγής
- Απόφαση ΑΠ: Δεν γνωμοδότησε για αναδρομικότητα – Μπαράζ νομικών διεκδικήσεων από δανειολήπτες – Επανέρχεται ο φόβος του ηθικού κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.