• Big Story

    Η διαπραγμάτευση του τρόμου – Φόβοι για παράταση ως το φθινόπωρο

    Eurogroup


    Φόβοι κυριαρχούν στην κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ως το φθινόπωρο χωρίς σίγουρα αποτελέσματα και με άγνωστες τις συνέπειες για τη χώρα, όχι όμως εξαιτίας της απόστασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε αυτά που προτείνει η Αθήνα και σε εκείνα που απαιτούν οι δανειστές, αλλά στα νέο σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από το ελληνικό ζήτημα, το οποίο και άλλαξε τις ισορροπίες στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου.

    Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη που ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας, οι οποίες ωστόσο για την ελληνική πλευρά μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις.

    Παρόλα αυτά, το βαρύ κλίμα που επικρατεί φάνηκε πιο έντονα στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε πιο απομονωμένος από ποτέ. Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε με την ένταση που εμφανίστηκε αρραγές το μέτωπο των δανειστών ενώ φημολογείται πως η πρότασή του για τα πλεονάσματα, όπως την περιέγραφε στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη Τρίτη στους θεσμούς (και δεν έχει ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα) δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ακόμη, το ΔΝΤ επιβάλλει πλέον τους δικούς του κανόνες, πιέζοντας και τους δανειστές για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά αυτό γιατί δεν επιθυμεί στην ουσία να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δικά του κεφάλαια.

    Πάντως, μπορεί να παραμείνει, καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσόν. Αλλά ακόμα και έτσι, το βάρος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για τα πλεονάσματα θα πέσει και πάλι στην Ελλάδα, μέσω των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, κατ’ εντολήν ΔΝΤ.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Το Βερολίνο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο τη δεδομένη στιγμή στις συνομιλίες. Ό,τι ειπωθεί από τον Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ δεν έχουν αντίλογο, ενώ γύρω τους συσπειρώνονται χώρες όπως η Αυστρία, η Φινλανδία κλπ.

    Από την άλλη, η  Γαλλία – η οποία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας – στην παρούσα φάση, η  θέση της δεν είναι τόσο ισχυρή, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, αντιμετωπίζεται σαν… υπηρεσιακός υπουργός, επειδή σε δύο μήνες στη Γαλλία θα γίνουν εκλογές και τα προγνωστικά λένε πως οι σοσιαλιστές δε θα υπερισχύσουν – και ο πρόεδρος Ολάντ έχει ανακοινώσει πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πιθανόν σε ένα μήνα να μην είναι πια στην κυβέρνηση της Ολλανδίας, γιατί και εκεί έρχονται εκλογές. Ίσως παραμείνει – έχοντας θεσμικό ρόλο – επικεφαλής του Eurogroup, χωρίς όμως να πάει ενάντια στις θέσεις του Βερολίνου.

    Ο ρόλος της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι ότι παραμένουν σύμμαχοι, αλλά η πρώτη δεν θα διαθέσει ρευστότητα (και ο Πιέρ Μοσκοβισί μπορεί να αντικατασταθεί, αν αλλάξει η κυβέρνηση στη χώρα του), ενώ η δεύτερη δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της αν, πότε και πώς θα αποφασίσει να παρέμβει.

    Με βάση αυτό το σκηνικό, οι φόβοι ενισχύονται ότι οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, με τη στάση των δανειστών να σκληραίνει, αλλά και την  καθυστέρηση να δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και την αποδέσμευσής της από τα Μνημόνια. Για τον λόγο αυτόν το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή ανακοίνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος για τέταρτο μνημόνιο, εάν και εφόσον βέβαια προσφερθεί στη χώρα και δεν εγκαταλειφθεί σε άτακτη χρεοκοπία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρόωρες εκλογές χωρίς κίνδυνο Grexit, λένε οι Αμερικανοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ούτε οι εφοπλιστές δεν εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαζικά μπλόκα από Δευτέρα, λένε οι αγρότες – Το Σάββατο η οριστική απόφαση



    ΣΧΟΛΙΑ