• Big Story

    Δεκαεννιά ημέρες στην κόλαση για την Ελλάδα: Η «ώρα της κρίσης» πλησιάζει για το ΣΥΡΙΖΑ

    Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Δεκαεννέα ημέρες έμειναν πριν την μεγάλη μάχη που θα κρίνει ουσιαστικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεκαεννέα ημέρες που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα «θαύμα» και να βγάλει τη χώρα μέσα από ένα πραγματικό ναρκοπέδιο, στο οποίο την οδήγησε τόσο η ίδια όσο και οι δανειστές.

    Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, σχεδόν όλα θα έχουν έχουν κριθεί. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση είναι η τελευταία που μπορεί να επιτρέψει στη χώρα να διεκδικήσει την ένταξη της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 9 Μάρτιου, πριν δηλαδή την έναρξη των εκλογικών διαδικασιών στην κεντρική Ευρώπη.

    Η μάχη του Eurogroup μπορεί όμως να κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η αποτυχία δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση, όσο κι αν επιρρίψει τις ευθύνες στο σκληρό Σόιμπλε και το ΔΝΤ, κάτι που άλλωστε επανέλαβε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

    Το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 6 Φεβρουαρίου και η αποφάσεις που θα πάρει είναι πολύ σημαντικές, όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Την ημέρα εκείνη θα ξεκαθαριστούν και οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Ταμείου στην Ευρώπη.

    Ο κ. Βούτσης μάλιστα παραδέχθηκε ότι, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου και συνεπακόλουθα δεν μπει η χώρα στο QE (ποσοτική χαλάρωση) της ΕΚΤ, τότε υπάρχει κίνδυνος οικονομικού στραγγαλισμού και αμφισβήτησης του οδικού χάρτη που έχει θέσει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση.

    Σε όλα τα ενδεχόμενα, η κατάσταση θα είναι από δύσκολη έως αδιέξοδη για τη χώρα:

    Εάν το ΔΝΤ  επιλέξει να φύγει από το πρόγραμμα, τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην χρεοκοπία, αφού οι συζητήσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι το καλοκαίρι όπου είναι προγραμματισμένο να αποπληρώσουμε υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις το καλοκαίρι.

    Εάν το ΔΝΤ ξεκαθαρίσει τη στάση του ότι θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμφωνίας και την εκταμίευση των δόσεων ο ESM, τότε η συμφωνία θα φέρει ένα επιπρόσθετο μνημόνιο με το Ταμείο, που θα περιλαμβάνει σίγουρα νέα σκληρά και μάλλον μη αποδεκτά μέτρα από την κυβέρνηση.

    Αντίθετα, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει ότι θα συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η συμφωνία θα φέρει μια νέα συμφωνία με το Ταμείο, που θα περιλαμβάνει σίγουρα νέα σκληρά και μάλλον μη αποδεκτά μέτρα από την κυβέρνηση.

    Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα το Ταμείο να μην πάρει ξεκάθαρη θέση για την περεταίρω στάση του. Η στάση αυτή, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Αθήνας να λάβει νέα σκληρά μέτρα θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις: Δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα – Ζητάει νέα μέτρα!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο κληρονόμος της διαπλοκής, όμοιος με τον Ψυχάρη» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση: «Κάθε ανοησία σας έχει επίπτωση στην πραγματική οικονομία» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ