• Big Story

    Ποια είναι τα σημεία «αγκάθια» στις συζητήσεις Θεσμών-κυβέρνησης-τραπεζών


    Ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, περιμένουν οι θεσμοί από την ελληνική πλευρά. Τα «κόκκινα» δάνεια κυριαρχούν στην ατζέντα των θεσμών, αφού από την πορεία τους θα κριθεί η επόμενη μέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Οι λεπτομέρειες –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- αφορούν το ύψος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το ποσοστό του «κουρέματος» και τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς που θα προβλέπει και επιδότηση της δόσης του «κόκκινου» στεγαστικού.

    Να σημειωθεί ότι οι τραπεζίτες έχουν εισηγηθεί λύσεις αλά καρτ, το «κούρεμα» δηλαδή να είναι σε συνάρτηση με το συνολικό περιουσιακό προφίλ του κάθε οφειλέτη και όχι οριζόντιες ρυθμίσεις.

    Μάλιστα όπως παραδέχθηκε πριν από λίγο κυβερνητικός αξιωματούχος, οι θεσμοί περιμένουν «πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη» σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είχαμε πολύ καλές συζητήσεις και χθες και προχθές καθώς αυτό το θέμα είναι το ζητούμενο και το επίδικο. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά».

    Ερωτηθείς για το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απάντησε πως υπήρξε πρόοδος και σημείωσε: Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν είναι έτοιμο θα πάμε στην DG Comp. Δεν το έχουμε στείλει ακόμη, διότι θέλαμε να το συζητήσουμε με τους θεσμούς, γιατί θέλουμε τις ιδέες τους και τις απόψεις τους.

    Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε στην Φρανκφούρτη η συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με τον νέο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, με βασικό θέμα τη διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

    Πιο συγκεκριμένα σε ενημέρωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σημειώνεται πως, οι Ελληνες τραπεζίτες παρουσίασαν στον κ. Ενρία την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς. Δηλαδή τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Παράλληλα εξελίσσεται ο λειτουργικός μετασχηματισμός των τραπεζών, ώστε οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού και του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου.

    Συζητήθηκαν επίσης, οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων, καθώς και την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους.

    Στη συνάντηση, η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ επιβεβαίωσε στο νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, καθώς και τις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους. Ο τελικός στόχος είναι η επιτυχής αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η πλήρης συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η απρόσκοπτη πρόσβαση των Τραπεζών στις διεθνείς αγορές και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής ευρωστίας τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Ζημιές 98% μετρούν οι ελληνικές τράπεζες από την εκλογή Τσίπρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με τράπεζες και blue chips αντιδρά το ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ