ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύντομη αναφορά στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έκανε στην καθημερινή του στήλη για την Ευρωζώνη το πρακτορείο Bloomberg, με αφορμή τις εκθέσεις που αναμένονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ελλάδα ή όπως την περιγράφει το άρθρο «το πιο χρεωμένο έθνος της Ευρώπης και το επίκεντρο της τότε οικονομικής κρίσης της ζώνης».
Το πρακτορείο αναφέρει ότι από τις εκθέσεις των δανειστών θα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις χρηματιστηριακές ζημιές της τάξης του 98% που έχουν καταγράψει οι ελληνικές τράπεζες, των οποίων κύριοι μετοχοι είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι, από την ώρα που ανέβηκε στην εξουσία ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από τέσσερα ακριβώς χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το τελευταίο έτος, ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του, έχοντας γίνει τακτικός στόχος ξένων κεφαλαίων με short θέσεις, τα οποία είναι πεπεισμένα ότι οι δανειστές δεν θα καταφέρουν να “καθαρίσουν” τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς απομείωση των κεφαλαίων τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- BriQ Properties: Πούλησε δύο ακίνητα σε Βόλο και Αθήνα για πάνω από 4,8 εκατ. ευρώ
- Aktor: Το εύρος απόδοσης για το ομόλογο έως 140 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 4,7% – 5%
- Goldman Sachs: Στο 5% ανέβασε την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2025
- Η μινωική Κρήτη στις δέκα σπουδαιότερες ανακαλύψεις στον κόσμο για το 2025