• Big Story

    Καλογρίτσας gate: Χρειάζεται 18 εκ ευρώ εως την Δευτέρα για την άδεια. Τα έχει;

    • NewsRoom
    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Ο κ. Καλογρίτσας, μέχρι πρότινος φερόμενος ως ευνοούμενος, δυναμικός υπερθεματιστής, έχει γίνει ο βραχνάς της κυβέρνησης, μετά τη σωρεία καταγγελιών περί φοροδιαφυγής αυτού και του γιου του, Χρήστου, ενός εκ των εν δυνάμει νέων καναλαρχών. Κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιωτης Κουρουμπλης αρχίζουν να κάνουν πλέον λόγο και για ποινικές ευθύνες για τα πρόσωπα ενεπλάκησαν στον σχετικό διαγωνισμό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν συντονισμένα να πέσει άπλετο φως στα δάνεια Καλογρίτσα που δόθηκαν από την Τράπεζα Αττικής. Αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει οτι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξελίσσεται ομαλά και καλεί τους πλειοδότες να καταθέσουν την πρώτη δόση των τιμημάτων που πρόσφεραν ως την Δευτέρα. Όλα δείχνουν οτι η κυβέρνηση διά της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που έχει την εποπτεία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν έχει πρόθεση να κηρύξει έκπτωτο τον κ. Καλογρίτσα, έχοντας αποφασίσει να αναμένει την ερχόμενη Δευτέρα, για να διαπιστώσει αν θα καταβάλει την δόση των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

    Εφόσον ο επιχειρηματίας καταβάλλει το ποσό, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αδειοδότησή του. Αν δεν καταβάλλει το ποσό, τα πράγματα απλοποιούνται καθώς εκπίπτει αυτοδικαίως και η άδεια μεταβιβάζεται στον πρώτο επιλαχόντα Ιβάν Σαββίδη.

    Ο Θ. Πανταλάκης της Αττικής

    Σύμφωνα με δηλώσεις του στο mononews.gr και στην Έφη Καραγεωργίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, παραδέχτηκε ότι ο κ. Καλογρίτσας απολάμβανε από την τράπεζα πολύ μεγάλα πιστωτικά όρια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο συνολικό ποσό των δανείων.

    Με την παραδοχή αυτή, βάζει στο στόχαστρο των ελεγκτικών πια δυνάμεων την υπόθεση του υπερθεματιστή, πρωταγωνιστή στο νέο τηλεοπτικό σκάνδαλο.

    Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να σώσει το αδιάβλητο της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών και να απαλλαγεί από τη “ρετσινιά” των δημοσιευμάτων περί “ευνοούμενου Mr. ΣΥΡΙΖΑ tv” μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναγκάστηκε δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να μιλήσει ανοιχτά πλέον για ποινικές ευθύνες στην υπόθεση.

    Κουρουμπλής“Όσοι βιάστηκαν να ανακηρύξουν τον Χρήστο Καλογρίτσα καναλάρχη, θα έχουν ευθύνες. Και ποινικές και πολιτικές”, δήλωσε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ενώ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι τα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του κ. Καλογρίτσα ευσταθούν, τότε πρέπει να λογοδοτήσουν και όσοι τον ανακήρυξαν νέο καναλάρχη.

    “Ο κύριος αυτός, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι θα πληρώσει τρία εκατομμύρια, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση”, πρόσθεσε ο Π. Κουρουμπλής.

    Την αρχική γραμμή για την αποστασιοποίηση πλέον της κυβέρνησης από τον Mr. ΣΥΡΙΖΑ tv έκανε πριν από λίγες μέρες σε ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όποιος δεν πληροί τα κριτήρια για τις τηλεοπτικές άδειες, δε θα πάρει άδεια. Βέβαια, πλέον η υπόθεση Καλογρίτσα εξελίσσεται σε ένα τσουνάμι αποκαλύψεων, με την υπερπροσπάθεια των κυβερνώντων να αποτινάξουν από πάνω τους τις όποιες “φιλικά” προσκείμενες προσεγγίσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

    Χαρακτηριστικό της αλλαγμένης αυτής στάσης της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της είναι η επιβεβαίωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος, ελέγχονται για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα έπειτα από ελέγχους των οικονομικών εισαγγελέων στο πλαίσιο των ερευνών για τις λίστες φοροδιαφυγής που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015.

    Τασία ΧριστοδουλοπούλουΠιο μετριοπαθή στάση επιχείρησε ματαίως να κρατήσει η πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άρνησή της στο αίτημα της ΝΔ να γίνει εκτεταμένος έλεγχος στους υπερθεματιστές μεταξύ των οποίων και ο κ. Καλογρίτσας.

    “Γίνονται σκάνδαλα και δεν θέλετε τον έλεγχο, αρνείστε τη διαφάνεια γιατί είναι ο Καλογρίτσας, αυτή είναι η αριστερή διαπλοκή”, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης κατηγορώντας τη στάση της κυβέρνησης ενώ αργότερα έστρεψε τα βέλη του προς την Επιτροπή λέγοντας ότι “η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι δεν έκανε τον έλεγχο όπως επέβαλε ο νόμος, αρκούμενη σε εξουσία διαθέσεως, δεν σας ενδιαφέρει που ο υπερθεματιστής δεν έχει δεκάρα τσακιστή;”

    Σε όλο αυτό το αρνητικό για τον κ. Καλογρίτσα πλαίσιο, μόνος ακόμα “σύμμαχός” του παραμένει ο κουμπάρος του και υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης, ο οποίος ερωτηθείς σε τηλεοπτική εκπομπή για εύνοια που τυχόν έδειξε προς το πρόσωπό του απάντησε “αν είναι να ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν ή υπάρχουν για κάθε πολιτικό, ε με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι τρέλα, είναι παράνοια”.

    Σπρίτζης- ΠαππάςΣυγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε “Πώς διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο κύριο να πάρει δάνειο στην τράπεζα Αττικής; Πως διευκόλυνα τον κ. Καλογρίτσα να συμμετέχει στον διαγωνισμό και μάλιστα να ευνοηθεί από ότι καταλαβαίνω να υπονοούν οι λασπολόγοι που το διακινούν είτε είναι από το πολιτικό σύστημα είτε από τις εφημερίδες να το καταθέσουν εδώ ανοιχτά. Το πώς; Το να το λένε μόνο είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Λοιπόν εγώ είμαι στην διάθεση οποιουδήποτε θέλει, του απλού πολίτη του ΜΜΕ, οποιουδήποτε άλλου στελέχους να μου πει πώς ευνοήθηκε ο κ. Καλογρίτσας”.

    Ωστόσο, ο κ. Σπίρτζης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αν ισχύουν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τότε οφείλει η αρμόδια επιτροπή να τον αποκλείσει από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Σταθερή αξία ο έτερος κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα, ο υπουργός Άμυνας, κ. Π. Καμμένος, ο οποίος ακόμη επιμένει και εμμένει στην αρχική του άποψη. Ότι δηλαδή ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τα χρήματα για να αποκτήσει την τηλεοπτική άδεια διαθέτει, ούτε νομικά πρέπει να πάρει την εν λόγω άδεια καθώς δεν τηρείται το αδιάβλητο της διαδικασίας δεδομένου ότι ο κ. Καλογρίτσας δραστηριοποιείται και στον κατασκευαστικό χώρο μέσω συνδιαλλαγών με την κυβέρνηση για την Ολυμπία Οδού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/g-dragasakis-pii-epidiokoun-xepoulima-tis-tr-attikis/75625



    ΣΧΟΛΙΑ