• Big Story

    Παρασκήνιο: Γιατί η επίσκεψη Lagarde δρομολογεί τις εξελίξεις για το χρέος

    Κριστιν Λαγκάρντ ΔΝΤ

    Christine Lagarde, πρόεδρος ΕΚΤ


    Από τον περασμένο Ιούνιο είχε αρχίσει να “ψιθυρίζεται” μία επικείμενη επίσκεψη της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde στην Αθήνα, μία επίσκεψη που εκτιμάται πως θα δρομολογούσε τις εξελίξεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για την οποία το ΔΝΤ πιέζει συστηματικά τους Ευρωπαίους, όμως το Βερολίνο… περί άλλων τυρβάζει.

    Η τελευταία πληροφορία που κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι μία πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη της Lagarde στην Αθήνα είναι η 29η Σεπτεμβρίου, ωστόσο τίποτα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και επομένως για την ώρα όλα αυτά παραμένουν στο στάδιο της φημολογίας.

    Γιατί όμως είναι τόσο κρίσιμη αυτή η επίσκεψη της επικεφαλής του ΔΝΤ, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί; Πολύ απλά, γιατί η θέση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, με δεδομένες τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και μία επίσκεψη της Christine Lagarde στην Αθήνα θα είναι σίγουρα ενδεικτική των προθέσεών της, τις οποίες περιμένουν να δουν τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι, όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, πέρα από το χρέος, έχουμε και την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος που επίκειται, και στο πλαίσιο της οποίας το ΔΝΤ σίγουρα θα προβάλει νέες απαιτήσεις, όπως το έχει κάνει ήδη με το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση.

    Ο ρόλος των γερμανικών εκλογών

    Ας μην ξεχνάμε επίσης πως προτού έρθει στην Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ, θα έχουν διεξαχθεί οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες αναμένεται επίσης να καθορίσουν τη στάση του Βερολίνου απέναντι στη χώρα μας. Το ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι νικήτρια των εκλογών είναι σχεδόν βέβαιο, όμως το κρίσιμο στοιχείο είναι αν οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορέσουν να συγκυβερνήσουν με το… αγαπημένο τους φιλελεύθερο FDP ή θα αναγκαστούν και πάλι να συνεργαστούν με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς. Ο συσχετισμός δυνάμεων που θα προκύψει από τις εκλογές θα κρίνει πολλά για την πορεία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, είναι πιθανό τον ερχόμενο Νοέμβριο, υπό την πίεση του ΔΝΤ, να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες φυσικά δεν θα είναι καθόλου εύκολες και ως εκ τούτου δύσκολα θα τελειώσουν εντός του έτους, με τις όποιες αποφάσεις να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους.

    Εν τω μεταξύ, όμως, και με δεδομένη την επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στους επόμενους μήνες ο νέος γαλλογερμανικός άξονας Μέρκελ-Μακρόν θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη, με την προώθηση πολλών μεταρρυθμίσεων, η κεντρικότερη από τις οποίες θα είναι η σταδιακή μεταβολή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σε μία οντότητα δηλαδή που θα λειτουργεί όπως το ΔΝΤ, αλλά με ευρωπαϊκή λογική, με προφανή στόχο να παραγκωνιστεί το ΔΝΤ, οι παρεμβάσεις του οποίου σε πολλές περιπτώσεις έχουν “ενοχλήσει” τους Ευρωπαίους. Για την ώρα, ωστόσο, ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σημαντικός, και για το λόγο αυτό η επίσκεψη της Christine Lagarde στην Αθήνα, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο «σφυρί» 5.000 κατοικίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοιτητικό Επίδομα: Ποιοι δικαιούνται 1.000 ευρώ – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στον δρόμο προς τη ΔΕΘ: Εβδομάδα γεμάτη πολιτικές και επικοινωνιακές ευκαιρίες για τον Αλέξη Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ