• Big Story

    Ομπάμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

    obama Ομπάμα ΗΠΑ


    Στην Αθήνα θα βρίσκεται σε λιγότερο από δύο ώρες ο Μπαράκ Ομπάμα, ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την χώρα μας, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον.

    Το πρόγραμμα

    Στις 10.50 αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος το Air Force One του Αμερικανού Προέδρου.

    Η πρώτη επίσημη επαφή που θα έχει ο κ. Ομπάμα θα είναι στις 13:30 στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στις 14:30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση οι δυό τους θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο είναι προγραμματισμένο για τις 19:30.

    Η διήμερη επίσκεψη θα κλείσει το μεσημέρι (στις 13:00) της Τετάρτης, με τον κ. Ομπάμα να εκφωνεί ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Μέτρα ασφαλείας

    Η επίσκεψη Ομπάμα, ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει δυσκολέψει τη ζωή των Αθηναίων και θα συνεχίζει να τη δυσκολεύει για το επόμενο διήμερο.

    Από χθες το πρωί τέθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με περιπολίες περίπου 4.500 αστυνομικών, ενώ στην Αθήνα έχουν φτάσει περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές.

    Άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία, ενώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών θα αποτελούν τον προπομπό στα σημεία επίσκεψης του κ. Ομπάμα.

    Από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, έφθασαν με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες (το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινείται ο Ομπάμα αποκαλείται «Κτήνος») του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του. Οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί θα διαθέτουν βαρύ οπλισμό, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Μάλιστα, στην Αθήνα έχει έρθει και το ελικόπτερο του Αμερικανού Προέδρου, ακόμη και ένα βυτιοφόρο για να ανεφοδιάζει με καύσιμα τα αυτοκίνητα του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του.

    athina«Ναρκοπέδιο» το κέντρο της Αθήνας

    Κυκλοφοριακό χάος αναμένεται να προκληθεί σήμερα και αύριο καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα μετακινείται στην Αθήνα.

    Καθώς το επιτελείο του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμά του στην Αθήνα, το σίγουρο είναι ότι το κέντρο της πόλης θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο για τους πολίτες. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν και σε μεγάλο κομμάτι των παραλιακών προαστίων. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι σε κάθε μετακίνηση του Μπαράκ Ομπάμα, οι δρόμοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν.

    Από την ΕΛΑΣ, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι εκ των σταθμών του Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφαλείας, ενώ λόγω της επίσκεψης Ομπάμα θα παραμείνουν κλειστά και ορισμένα σχολεία.

    Απόρθητο φρούριο ο Αστέρας

    Τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και σκαφών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας, εν όψει της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα τα μέτρα θα ισχύσουν Τρίτη και Τετάρτη.

    Σύμφωνα με την απόφαση:

    «Λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης

    Σύμφωνα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από την 14-11-2016 και ώρα 15:00 έως την 16-11-2016 και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα :

    (Α) φ=37ο48,498΄ λ=023ο45,171΄Α΄ (Άκρα Καβούρι)
    (Β) φ=37ο48,742΄ Β, λ=023ο44,944΄ Α
    (Γ) φ=37ο47,365΄ Β, λ=023ο45,891΄ Α
    (Δ) φ=37ο47,830΄ Β, λ=023ο46,240΄ Α».

    Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα

    Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, παρά το απαγορευτικό της αστυνομίας για πορείες και διαδηλώσεις και στο κέντρο της Αθήνας.

    Συγκεκριμένα, οι ΛΑΕ, ΑΝΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις θα βρεθούν στις 5 το απόγευμα  έξω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

    Παράλληλα, στις 6.30 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ανακοινώσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διασωληνωμένος και με “εικόνα σήψης”, ο 39χρονος Θάνος Πλεύρης

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Μαραθώνιος: από τους 18.000 δρομείς, οι 3 με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα



    ΣΧΟΛΙΑ