• Big Story

    Εθνική Τράπεζα: Προσδεθείτε. Όλα τα νέα σενάρια για την επόμενη ημέρα

    hsbc


    Στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο θέμα της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του. Μέχρι στιγμής η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης φαίνεται πως είναι μονόδρομος και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει το Ταμείο το κύρος του. Ωστόσο η γενική συνέλευση είναι μία λύση την οποία ουδόλως επιθυμεί η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μπορεί να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην τραπεζική ευστάθεια.

    Για το λόγο αυτό, καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο mononews.gr, ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και υπογράμμιζαν: Αν παραιτηθεί, τότε θα προχωρήσουν εκ νέου οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

    Υπενθυμίζουμε ότι η διοικητική κρίση στην Εθνική ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου, όταν το ΔΣ της ΕΤΕ επέλεξε ως αντικαταστάτη της κας Λούκας Κατσέλη -που αποχώρησε από την προεδρεία της τράπεζας- τον κ. Τάκη Θωμόπουλο με ψήφους 8 έναντι 2 που έλαβε ο προτεινόμενος από το ΤΧΣ -που είναι και βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,4%- κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος.

    Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή και συζήτησαν το θέμα σε μία προσπάθεια να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Μάλιστα -όπως έγραψε το mononews.gr- ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «ατόπημα» την απόφαση του ΔΣ της ΕΤΕ να καταψηφίσει την πρόταση του ΤΧΣ, ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο να συγκληθεί γενική συνέλευση στην τράπεζα.

    Από την άλλη πλευρά το ΤΧΣ -ως επόπτης των τραπεζών- είναι δύσκολο να υποχωρήσει ακυρώνοντας την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, καθώς μία τέτοια κίνηση θα «σφράγιζε» την απαξίωση του.

    Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, διότι τόσο οι αλλαγές προσώπων στις τραπεζικές διοικήσεις, όσο και η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν προαπαιτούμενα για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το μεγάλο παρασκήνιο: Πως ο Λ. Φραγκιαδάκης επιδιώκει την απεξάρτηση της Εθνικής από το κράτος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης λέει την ωμή αλήθεια: Οι αποφάσεις για τα NPLs να δικαιώνουν αυτούς που πληρώνουν

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ:



    ΣΧΟΛΙΑ