• Business

    Όλα τα μυστικά για το επταετές ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ της Aegean Airlines

    Ευτύχης Βασιλάκης

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Air


    Τρεις μέρες θα έχει διάρκεια η Δημόσια Προσφορά για το μεγάλο επταετές ομόλογο των 200 εκατ. ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines). Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως εγκρίνοντας το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης. Έτσι οι εγγραφές των επενδυτών θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

    Μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι δημόσιες εγγραφές θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης του ομολόγου της Aegean το οποίο θα είναι ελληνικού Δικαίου, θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στην κύρια αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ η απαιτούμενη ελάχιστη τοποθέτηση για τους επενδυτές θα ξεκινά από τα 1000 εύρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος της απόδοσης αναμένεται να κινηθεί από το 3,45% έως το 3,90%. Η τελική τιμή του επιτοκίου θα διαμορφωθεί μέσω του βιβλίου προσφορών και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις της αγοράς αναμένεται να είναι στη «ζώνη» του 3,60%.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, η Αεροπορία Αιγαίου βαθμολογείται από την ICAP στην κατηγορία του χαμηλού πιστωτικού κινδύνου. Ειδικότερα η πιστοληπτική διαβάθμιση της εταιρείας είναι στο «A» λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη 10βαθμη κλίμακα της πιστοληπτικής ικανότητας όπως αυτή ορίζεται από την ICAP.

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης γιος του αείμνηστου ιδρυτή του ομώνυμου ομίλου Θεόδωρου Βασιλάκη είναι ο πρώτος Έλληνας επιχειρηματίας που βγαίνει στην αγορά των ομολόγων αμέσως μετά από το ελληνικό δημόσιο. Τα 200 εκατ. ευρώ αποτελούν το πλαφόν του επταετούς ομολόγου της Aegean Airlines, η οποία οριοθετεί τα 150 εκατ. ευρώ ως το ελάχιστο αποδεκτό όριο συγκέντρωσης κεφαλαίων. Για το επταετές ομόλογο υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων ιδιωτών, αλλά και θεσμικών χαρτοφυλακίων. Οι πληροφορίες λένε ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στο εταιρικό ομόλογο της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας και δύο υπερεθνικοί οργανισμοί. Κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά καθώς σε όλες τις άλλες μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων μόνο ένας υπερεθνικός οργανισμός είχε συμμετοχή.

    Σε περίπτωση της πλήρους κάλυψης της έκδοσης τα συνολικά κεφάλαια που θα αντληθούν μετά από την αφαίρεση των δαπανών (3,85 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν:

    • Ποσοστό 75%, δηλαδή 147,1 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους των προγραμματισμένων προκαταβολών, στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας με την Airbus. Από την οποία και θα αποκτηθούν 30 αεροσκάφη νέας γενειάς της οικογένειας A-320neo, με δικαίωμα προαίρεσης  για επιπλέον 12 αεροσκάφη.
    • Ποσοστό 14%, δηλαδή 27,5 εκατ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση μέρους της κατασκευής εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το κέντρο αυτό θα παρέχει ειδικά διαμορφωμένους χώρους διδασκαλίας αλλά και σύγχρονους ιδιόκτητους εξομοιωτές πτήσεων και θα καλύπτει πλέον στην Ελλάδα όλον τον κύκλο των αναγκών του πτητικού προσωπικού το ομίλου της Aegean (πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας).
    • Ποσοστό 11%, δηλαδή 21,6 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρείας για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται τυχών επιστροφές κεφαλαίου και διανομή μερισμάτων προς τους μετόχους της εταιρείας.

    Βασικός μέτοχος στην Aegean Airlines είναι ο Ευτύχης Βασιλάκης με ποσοστό 35,36% στο οποίο εκτός από την προσωπική του συμμετοχή συγκαταλέγεται και το ποσοστό που έχει η Autohellas. Με συνολικό ποσοστό 17,12% μετέχουν στην Αεροπορία Αιγαίου ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης. Επίσης, ποσοστό 5,19% έχει ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.

    Συντονιστές και κύριοι ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς είναι η τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Euroxx Χρηματιστηριακή η οποία είναι επίσης και σύμβουλος έκδοσης.

    Ο νευραλγικός ρόλος Euroxx και Τζουζέπε Τζιάνο

    Στη νέα αγορά των ελληνικών ομολόγων η Euroxx Χρηματιστηριακή αναπτύσσει έντονη κινητικότητα έχοντας λάβει μέρος σε όλες τις μέχρι τώρα εκδόσεις. Ο πρόεδρος της Euroxx, Τζουζέπε Τζιάνο, από τους πλέον έμπειρους παράγοντες της αγοράς, έχει εξαρχής διακρίνει το κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η αγορά των ελληνικών ομολόγων, εστιάζοντας σε αυτή την προσοχή του. Με την προσέλκυση εταιρειών στην έκδοση ομολόγων. Ούτως ή άλλως, η Euroxx έχει μια σημαντική θέση στην αγορά καθώς είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία η οποία με βάση τα στοιχεία του 2018 έχει μερίδιο 13,6% στην αξία συναλλαγών των εταιρειών-μελών του Χρηματιστηρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Aegean Airlines: Πότε θα βγει το ομολογιακό δάνειο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aegean Airlines: Προχωρά σε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aegean: Επτά νέοι προορισμοί στα δρομολόγιά της φέτος



    ΣΧΟΛΙΑ