• Big Story

    Οδηγός επιβίωσης : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο μηχανισμό αυτόματων περικοπών μισθών και συντάξεων


    Μία νέα λέξη φέρνει στο λεξιλόγιό μας η (κάτι σαν) απόφαση του χθεσινού Eurogroup, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση: τη λέξη ‘κόφτης’.

    Πρόκειται για την πιο… λαϊκή και απλοϊκή εκδοχή του όρου «αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικών διορθώσεων», ο οποίος σημαίνει αυτό ακριβώς που φαντάζεστε: αυτόματες περικοπές δαπανών όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

    Ποιες είναι αυτές οι δαπάνες που θα κόβονται; Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέσα σε αυτές τις δαπάνες δεν θα συμπεριλαμβάνονται κάποια επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, ενώ εξαιρούνται και ορισμένες αμυντικές δαπάνες. Αντίθετα, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για μισθούς και συντάξεις, γεγονός που σημαίνει ότι στην πρώτη «στραβή» του προϋπολογισμού, θα την πληρώσουν ξανά οι ίδιοι – αυτή τη φορά… αυτομάτως!

    Τι σημαίνει όμως «αυτομάτως»; Σημαίνει πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει αυτόν τον προληπτικό μηχανισμό, χωρίς να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, και ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται (αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος) στις αρχές Μαΐου κάθε χρόνο, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat, περικόπτοντας δαπάνες που αντιστοιχούν στο ποσοστό της απόκλισης από τους στόχους.

    Ας το δούμε αυτό με ένα απλό παράδειγμα:

    Η κυβέρνηση καλείται φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%. Τον Απρίλιο του 2017 η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016, και ας πούμε ότι σε αυτά φαίνεται πως η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,3%. Σε αυτήν την περίπτωση, τον Μάιο του 2017 θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα προβλέπει την περικοπή δαπανών του προϋπολογισμού, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται η απόκλιση 0,2% με τον στόχο. Έτσι, από τον ίδιο μήνα κόβονται αυτόματα μισθοί και συντάξεις, με την προοπτική αποκατάστασής τους μετά από λίγους μήνες, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, με αντάλλαγμα νέα διαρθρωτικά μέτρα που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

    Και το… καλύτερο; Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν αυτός ο μηχανισμός είναι κάτι προσωρινό ή θα μας «συνοδεύει» επ’ άπειρον. Πληροφορίες θέλουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble να προωθεί την διατήρηση του μηχανισμού και μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας…

    Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο Μαξίμου ούτε λίγο ούτε πολύ… πανηγυρίζουν για τον μηχανισμό αυτόν, τονίζοντας ότι δημιουργείται στη βάση της ελληνικής πρότασης – βέβαια, αποσιωπούν το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε πως ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες δαπανών από τις αυτόματες περικοπές στη βάση ισοδυνάμων μέτρων…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Σκοτάδι δίχως τέλος. Πάμε για νέο μνημόνιο έως τις 24 Μαΐου

    stock the-biggest-economic-warning-signs-still-looks-frightening



    ΣΧΟΛΙΑ